MEDIA

L Express: Είχε δίκιο η Λαγκάρντ για τους Έλληνες

L Express: Είχε δίκιο η Λαγκάρντ για τους Έλληνες

Προκλητικό δημοσίευμα για την Ελλάδα δημοσιεύει το γαλλικό περιοδικό L' Express που στηρίζει πλήρως την Κριστίν Λαγκάρντ και όσα είπε για τους Έλληνες.

Κι ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις της Λαγκάρντ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, το πεεριοδικό διερωτάται τι είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ για να ξεσηκώσει τέτοιο σάλο.

«Τι είπε η Λαγκάρντ και ξεσήκωσε θύελλα; Το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους και είναι λιγότερο για λύπηση από τα παιδιά της Νιγηρίας», αναφέρει το περιοδικό που προσθέτει ότι η επικεφαλής του Ταμείου έπαιξε το ρόλο του κακού, ώστε στη συνέχεια να έρθουν οι Ευρωπαίοι να κάνουν τον καλό «μπας και φοβίσουν τους Έλληνες και ψηφίσουν σωστά».

Με τίτλο «το μπρα ντε φερ της Ελλάδας με την Ευρώπη είναι ένας ασύμμετρος πόλεμος», η συντάκτης του δημοσιεύματος αμφισβητεί όχι μόνο την ένταξή μας στην ευρωζώνη, το 2001, αλλά και την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981.

«Αυτό το λάθος οφείλεται στον άκρατο ρομαντισμό των Γάλλων, του Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν αρχικά, που δεν ήθελε να κλείσει την πόρτα της Ευρώπης στον Πλάτωνα και στη συνέχεια στον Σιράκ και τον Ζοσπέν που καθησύχασαν τους δισταγμούς της ΕΚΤ», υποστηρίζει.

Η Ελλάδα ήταν τόσο μικρή χώρα που το ρίσκο έδειχνε να είναι μηδενικό, αναφέρει, κάνοντας λόγο για «λάθος».

Μάλιστα, διατείνεται ότι ο «κίνδυνος που εκπροσωπεί η Ελλάδα είναι σαν ένας "ασύμμετρος πόλεμος" στο οικονομικό πεδίο. Όπως στο στρατιωτικό μέτωπο συγκρούονται δυο αντίθετοι διαμετρικά πόλοι, πχ οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ, έτσι και μια μικρή δύναμη μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία ή και να γκρεμίσει τον γίγαντα».

Εντύπωση προκαλεί και ο πρόλογος της αρθρογράφου, που επικαλείται ένα κείμενο του ακαδημαϊκού Έντμοντ Αμπού. 'Η Ελλάδα είναι το μόνο παράδειγμα χώρας που ζει σε πτώχευση από την ημέρα της ίδρυσής της. Όλοι οι προϋπολογισμοί κλείνουν με έλλειμμα. Μόνο οι προστάτιδες δυνάμεις μπορούν να εγγυηθούν για την φερεγγυότητά της ώστε να διαπραγματευτεί δάνεια με το εξωτερικό», έγραφε ο Αμπού, προσθέτοντας ότι μόλις πάρουμε τα δάνεια, η κυβέρνηση τα σπαταλά, χωρίς όφελος για τη χώρα.