MEDIA

«Κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη στον Πέτρο Φιλιππίδη» - Αντιδράσεις για τη δικαστική απόφαση

«Κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη στον Πέτρο Φιλιππίδη» - Αντιδράσεις για τη δικαστική απόφαση
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε αθώος για τον βιασμό και ένοχος για δύο απόπειρες, ενώ παραμένει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει. Τι αναφέρει η δικηγόρος του, πώς αντέδρασαν οι ηθοποιοί που ήταν αντίδικοι μαζί του.

Θέμα συζήτησης είναι η δικαστική απόφαση που προέκυψε την Τετάρτη για τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος κρίθηκε αθώος για βιασμό και ένοχος για δύο απόπειρες. Η ποινή που του ανακοινώθηκε, κατά συγχώνευση, ήταν έξι χρόνια κάθειρξη πλην όμως ο γνωστός ηθοποιός θα παραμείνει ελεύθερος τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της έφεσης την οποία έχει ασκήσει.

«Δεν υπάρχει θέμα Me too. Αυτή η δίκη δείχνει πράγματα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Μέχρι τώρα λέγαμε κάθε καταγγελία είναι μια αλήθεια. Μετά την απόφαση ήρθαμε αντιμέτωποι με μια άλλη πραγματικότητα. Μια κυρία έκανε καταγγελία για βιασμούς κατ’ εξακολούθηση, και κρίθηκε ότι λέει ψέματα. Η δικαιοσύνη είπε ότι η κυρία αυτή λέει τόσα πράγματα αντίθετα, που δεν γνωρίζει τι είναι αλήθεια και τι όχι. Αυτή η καταγγελία έστειλε τον κ. Φιλιππίδη στη φυλακή της Τρίπολης για 11 μήνες», ανέφερε στον Alpha η εκ των συνηγόρων του Πέτρου Φιλιππίδη, Κική Πακιρτζίδου.

Μάλιστα, στη συνέχεια ανέφερε πως «Θέλω να σας πω κάτι που δεν ακούστηκε μέχρι τώρα. Στη διάρκεια της δίκης ζήτησα από τον κ. Μίντζια μετά την κατάθεση της Α.Ν. στο δικαστήριο να παραιτηθεί από την πολιτική αγωγή. Επικράτησε σάλος στο δικαστήριο και το δικαστήριο διέκοψε για να έρθει ο κ. Μίντζιας στην αγόρευσή του και να πει «εντάξει, αν δεν πιστεύετε ότι έκανε δύο βιασμούς, τουλάχιστον δικάστε τον για έναν βιασμό». Και το δικαστήριο ήρθε και είπε, αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει σε Μικτό Ορκωτό, ότι αυτή η γυναίκα λέει ψέματα. Συγγνώμη στον Φιλιππίδη δεν ζήτησε κανένας».

Σε ερώτηση που της έγινε για την κοινωνική κατακραυγή, είπε: «Κοινωνική κατακραυγή δεν υπάρχει. Υπάρχει το όνομα του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια κυκλοφορεί και ακούει ότι είναι ένας βιαστής, ενώ το πραγματικό αφήγημα αν το ακούσουν οι τηλεθεατές σας, δηλαδή για παράδειγμα καταδικάστηκε για μια απόπειρα σε έξι χρόνια κάθειρξη για μια απόπειρα βιασμού όπου το θύμα αναφέρει ότι έκανε χρήση του κινητού τηλεφώνου και μιλούσε με τη μητέρα του την ώρα της επίθεσης».

Σχετικά με το αν υπάρχει ικανοποίηση για την απόφαση, η κ. Πακιρτζίδου επεσήμανε «Δεν είναι θέμα ικανοποίησης ή όχι. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την αθώωση για τους βιασμούς, γιατί φαίνεται ότι ειπώθηκαν ψέματα και φυσικά για τις δύο υποθέσεις απόπειρας έχει ασκηθεί έφεση. Πρέπει να σας υπενθυμίσω, επειδή έχετε μικρόφωνα και μιλάτε στον κόσμο, ότι το τεκμήριο αθωότητας δεν κάμπτεται από μία πρωτόδικη απόφαση αλλά από μια αμετάκλητη καταδίκη και ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει ασκήσει έφεση. Η πρωτόδικη απόφαση είναι μια πρώτη απόφαση που δεν κάμπει το τεκμήριο αθωότητας. Για την ελληνική πολιτεία ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι αθώος και έχει λευκό ποινικό μητρώο».

Τέλος, για το γιατί δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, σχολίασε: «Δεν έχουμε δει το σκεπτικό της απόφασης. Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν για την κατάθεση της κ. Παπούλια για ένα περιστατικό πριν από 26 χρόνια. Εμείς διαβάσαμε επιστολή της κ. Παπούλια, έγγραφη, που έγραφε «ευχαριστώ Πέτρο που σε συνάντησα, με έκανες πρωταγωνίστρια. Να έχεις πάντα επιτυχίες». Δεν τον «έκαψε» η κατάθεση της κ. Παπούλια, αυτή ήταν η πρόταση της εισαγγελέως».

Πώς αντέδρασαν Αναστασοπούλου, Μπιμπίλας

Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις για την απόφαση αλλά και για το γεγονός ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης παραμένει ελεύθερος. Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, που ήταν από τις πρώτες που κατήγγειλαν τον ηθοποιό, δεν θέλησε να πάρει θέση για την απόφαση και τις ποινές που ανακοίνωσε το δικαστήριο, ζητώντας χρόνο να επεξεργαστεί στην κατάσταση.

«Δεν είναι σωστό να μιλάμε έτσι στο πόδι, δεν μου αρέσει. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να προσέχω τις λέξεις μου, για να είμαι δίκαιη με όλους. Ακόμα δεν έχουμε συνέλθει. Δώστε μου λιγάκι, θέλω τον χρόνο μου», είπε στον Alpha.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, από τη δική του πλευρά, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, μίλησε για την απόφαση για τον Πέτρο Φιλιππίδη και υποστήριξε πως πρόκειται για μια δικαίωση των αγώνων που έδωσαν αρκετοί άνθρωποι.

«Εγώ όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι του καλλιτεχνικού στερεώματος ικανοποιούμαστε με μια απόφαση της δικαιοσύνης, που δικαιώνει τους αγώνες πολλών ανθρώπων για να αλλάξει η κοινωνία», είπε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Μπιμπίλας αφού πρώτα διαπληκτίστηκε με την Κατερίνα Καινούργιου για τον… συντονισμό της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή της.

Έντονη ήταν η αντίδραση του συνηγόρου της τρίτης καταγγελλούσας, Ανδρέας Βαγγόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως δεν κατανοεί γιατί η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη εξέφρασε ικανοποίηση με την απόφαση.

«Σε αυτή τη δίκη κινδυνεύσαμε να χάσουμε τη λογική μας με αυτά που ακούσαμε. Όταν ακούω να δηλώνουν ικανοποιημένοι με τα οκτώ χρόνια κάθειρξης, για δύο απόπειρες βιασμού λες και είναι αδίκημα εξύβρισης εγώ από εκεί και πέρα τι να σας σχολιάσω», ανέφερε μεταξύ άλλων.