MEDIA

Καταδίκη από την EBU για τη «χειραγώγηση» στη Eurovision - Τι είπε για Ελλάδα και Κύπρο

Καταδίκη από την EBU για τη «χειραγώγηση» στη Eurovision - Τι είπε για Ελλάδα και Κύπρο

Η απάντηση της EBU μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να δίνει χαμηλή βαθμολογία στην Κύπρο στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision

Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα σχετικά με την βαθμολογία της Ελλάδας προς την Κύπρο στα πλαίσια του μουσικού διαγωνισμού της Eurovision.

Η είδηση, αφορά ένα επίσημο έγγραφο – ενημέρωση του Σταύρου Αυγουστίδη, πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, προς επίσημους φορείς της Κύπρου και στο οποίο ενημερώνει τους αρμοδίους στη Λευκωσία για όσα του διαμήνυσε σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Η συζήτηση, εκτός των άλλων, αφορούσε και τον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά και τη βαθμολογία που θα δώσει η ελληνική επιτροπή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ προαναγγέλλει στις 22 Φεβρουαρίου στον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, πως η Ελλάδα θα δώσει χαμηλή βαθμολογία στην κυπριακή συμμετοχή στην Eurovision 2024.

Προανήγγειλε δηλαδή το αποτέλεσμα της ελληνικής κριτικής επιτροπής, η οποία τον Φεβρουάριο δεν είχε καν συσταθεί, για μια ψηφοφορία που θα γινόταν τρεις μήνες μετά.

Μετά τα όσα έγιναν γνωστά η EBU απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου τα εξής:

«Όλοι οι συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικοί φορείς γνωρίζουν τους κανόνες ψηφοφορίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, σύμφωνα με τους οποίους οι κριτικές επιτροπές πρέπει να ψηφίζουν ανεξάρτητα και με απολύτως δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης είτε του κοινού, είτε της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Όλες οι διαδικασίες ψηφοφορίας ελέγχονται από ανεξάρτητο παρατηρητή για να διασφαλιστεί ότι θα παραχθεί ένα δίκαιο και έγκυρο αποτέλεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού».