MEDIA

Απώλεια για τη «Monde» ο θάνατος του Ερίκ Ιζραελεβίτς

Απώλεια για τη «Monde» ο θάνατος του Ερίκ Ιζραελεβίτς

Αιφνίδιος ήταν ο θάνατος του διευθυντή σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», Ερίκ Ιζραελεβίτς, σε ηλικία 58 ετών.

«Ο Ερίκ αισθάνθηκε μια αδιαθεσία αργά το απόγευμα στα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας (στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού), τοΥ προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες εκεί και μετά εισήχθη στο νοσοκομείο Σαλπετριέρ όπου πέθανε τη νύχτα», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του διευθυντηρίου του ομίλου Le Monde Λουί Ντρεϊφούς, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου.

Ο δημοσιογράφος, με ειδικότητα στην οικονομία, ήταν επίσης αντιπρόεδρος του συμβουλίου εποπτείας των εβδομαδιαίων εντύπων Telerama και Courrier international. Είχε τεθεί επικεφαλής της Le Monde από το Φεβρουάριο του 2011. Πριν αναλάβει τα ηνία της εφημερίδας ο Ερίκ Ιζραελεβίτς έγραφε σε οικονομικές στήλες και ήταν διευθυντής Σύνταξης δύο γαλλικών οικονομικών εφημερίδων, αρχικά της Les Echos και μετά της La Tribune.

Γεννημένος στο Στρασβούργο, με λαμπρές σπουδές (HEC, Centre de Formation des Journalistes, διδακτορικό στην οικονομία) άρχισε τη σταδιοδρομία του στο εβδομαδιαίο έντυπο l' Expansion, πριν συμμετάσχει στη δημιουργία της οικονομικής εφημερίδας La Tribune.

Το 1986 εντάχθηκε στη Le Monde, όπου εκεί έμεινε σχεδόν 15 χρόνια. Ήταν κυρίως επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ και κατείχε τις θέσεις του ανταποκριτή στη Νέα Υόρκη και του αρχισυντάκτη.

Από το 2000 έως το 2008 ασκούσε καθήκοντα από θέσεις ευθύνης στην εφημερίδα Les Echos, από την οποία αποχώρησε για να επιστρέψει στην La Tribune ως διευθυντής, μετά την αντίθεσή του στην εξαγορά της εφημερίδας από τον Μπερνάρ Αρνό του ομίλου LVMH.

Οι πρώην συνεργάτες του τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο εξαιρετικά ευαίσθητο και συνεσταλμένο υπογραμμίζοντας ότι ήταν προικισμένος με πραγματικό χάρισμα. «Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά ο "Ιζρά" ήταν ταυτόχρονα ένας εξαιρετικά σεμνός άνθρωπος και ένας ισχυρός άνδρας», είπε ένας δημοσιογράφος που χρόνια ήταν κοντά του.