MEDIA

Πέθανε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλή Μπιράντ

Πέθανε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλή Μπιράντ

Ο δημοσιογράφος υποστήριζε την ελληνοτουρκική προσέγγιση όταν ήταν σχολιαστής του CNN Turk

Ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους της Τουρκίας, ο Μεχμέτ Αλή Μπιράντ άφησε πριν από λίγες ώρες την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μεχμέτ Αλή Μπιράντ έφυγε σε ηλικία 71 ετών ύστερα από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν έπειτα από την τοποθέτηση στεντ στην χοληδόχο κύστη του, όπως ανακοίνωσαν οι γιοι του Μπιράντ.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1964 στην εφημερίδα «Millyet» και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στην Τουρκία. Ήταν επίσης παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου Kanal D και επικεφαλής ενημέρωσης του ομίλου Dogan.

Παλαιότερα, ως κορυφαίος σχολιαστής του CNN Turk, αναφερόταν συχνά σε θέματα ελληνοτουρκικής προσέγγισης ενώ πολλές φορές έδινε το στίγμα που ήθελαν οι Αμερικανοί για την επίλυση θεμάτων «ήσσονος αντιπαράθεσης» μετά το 1999.

Στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «σεισμικής διπλωματίας» οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου από την ελληνική πλευρά και Ισμαήλ Τζεμ από την τουρκική, είχαν συμφωνήσει στη συγκρότηση κοινών επιτροπών με στελέχη των δύο ΥΠΕΞ για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή, γεγονός το οποίο είχε απασχολήσει επανειλημμένως ο Μεχμέτ Αλή Μπιράντ.

Χ.Κ.Λ.