MEDIA

Τουρκικός τύπος: Σχέδιο Β για την Κύπρο από την Άγκυρα

Τουρκικός τύπος: Σχέδιο Β για την Κύπρο από την Άγκυρα

Η Τουρκία έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο Β για την Κύπρο στην περίπτωση που δεν υπάρχει λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ, σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί που επικαλείται την τουρκική εφημερίδα Χαμπέρ Τουρκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο έχει βάση εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ και με την νοοτροπία ότι η μη λύση «γεννά» λύση, επικεντρώνεται στη φόρμουλα των δύο κρατών.

Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, η εφημερίδα γράφει ότι σε περίπτωση μη λύσης, θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ δύο ή ενός κράτους και «στη νέα πολιτική της Άγκυρας θα προωθηθεί η προσέγγιση ότι από τη μη λύση βγαίνει η λύση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα θεωρεί ότι οι παράμετροι έχει αλλάξει με το φυσικό αέριο και το έργο μεταφοράς του «νερού ειρήνης» από την Τουρκίας στα κατεχόμενα. Υποστηρίζεται δε ότι οι Ε/κ δεν θα μπορούν να εξάγουν το φυσικό αέριο μόνοι τους και αν θέλουν να το βγάλουν και να το χρησιμοποιήσουν θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν νέο συνεταιρισμό με το ψευδοκράτος ή θα συζητήσουν τα δύο κράτη. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στον κόσμο είναι μέσω αυτής.

ΠΗΓΗ sigmalive.com