MEETING POINT

Άλλο διαφωνία κι άλλο γινάτι…

Άλλο διαφωνία κι άλλο γινάτι…
InTime

Η κυρίαρχη συζήτηση πλέον περί μαστιγίου και καρότου. Για τις ποινές σε όσους δεν εμβολιάζονται, για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Έτσι ξαφνικά; Καθόλου…

Η ανησυχία είναι έντονη, είναι διεθνής, είναι φυσικά και ελληνική. Αυτή τη στιγμή, ο εγχώριος ρυθμός εμβολιασμών εμφανίζει κάμψη και κάθε άλλο παρά εγγυάται ότι έως το φθινόπωρο θα έχει «κτισθεί» το περίφημο τείχος ανοσίας. Άρα καραδοκεί ο εφιάλτης του τέταρτου κύματος και μάλιστα σε νέα προβληματικότερη συσκευασία: Μετάλλαξη Δέλτα.

Ήδη θερίζει στη Βρετανία. Ήδη εισέβαλε στην Κρήτη και - κάνω μια παρένθεση εδώ - δεν αποκλείεται να ταξιδέψει λίαν συντόμως σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί δεν χαμπαριάζει από απαγορευτικά. Εξ ου και η αυστηρή προειδοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων σε Ελλάδα και λοιπές χώρες που προσέχουν τον τουρισμό σαν τα μάτια τους: Διαλέξτε, ή εμείς (Γάλλοι και Γερμανοί) ή οι άλλοι (Βρετανοί και Ρώσοι).

Ας επανέλθουμε όμως στα δικά μας. Λέει ο πρωθυπουργός «μήπως υποχρεωτικότητα»;. Οπότε αυτομάτως ζητεί τη γνώμη της Επιτροπής Βιοηθικής. Λέει η Επιτροπή μόνον ως έσχατο μέσο, πρώτα εξαντλητική προσπάθεια για να μεταπείσετε τους αρνητές. Ξαναλέει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες πλέον, έχοντας προφανώς εμπεδώσει το μήνυμα της Επιτροπής: Σπεύσατε, το εμβόλιο είναι η μόνη ασφαλής ασπίδα. Και κλείνει ταυτόχρονα το μάτι για επερχόμενα bonus στους εμβολιασμένους.

Στον άλλο πόλο παίζει δυνατά ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μίλησε για ποινές. Ξεκαθάρισε όμως πρόσφατα (στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr) ότι απολύσεις γιοκ στο δημόσιο αλλά ο ιδιώτης ουδόλως κωλύεται.

Ένα λεπτό! Θα απολύουμε σερβιτόρους και θα αφήνουμε στην ησυχία τους νοσηλευτές του ΕΣΥ; Πάμε και λίγο παραπέρα. ΟΚ, απολύουν στο Τέξας (Houston Methodist Hospital), στην Ευρώπη όμως το πολύ διαθεσιμότητα φθάνουν στην περίπτωση που ο εργαζόμενος «αρνητής» υπηρετεί σε κρίσιμο πόστο. Όπως και να το κάνουμε στην Ευρώπη του Διαφωτισμού, έχουν έλθει πολλές φορές - και με διαφορετικές αφορμές - στο προσκήνιο ζωηρές συζητήσεις για τη σύγκρουση ανάμεσα στο ατομικό δικαίωμα και στο δημόσιο συμφέρον. Και ήταν πάντα συζητήσεις με εκατέρωθεν επιχειρήματα και χωρίς αφορισμούς. Εξ ου και τώρα αναζητούνται εκείνα τα νομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν τη λήψη μέτρων στη βάση των «κοινών θεμελιωδών αξιών» που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Ψιλά γράμματα, ίσως, για τους οπαδούς του αγγλοσαξονικού νεοθετικισμού.

Θα μου πείτε, βέβαια, καλή είναι η συζήτηση αλλά κάποτε πρέπει να υπάρξει και ένα «δια ταύτα». Και εμείς εδώ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουμε καταφέρει να συνεννοηθούμε ως ενήλικες για το τι πρέπει να κάνουν οι ενήλικες. Σκεφθείτε, λοιπόν, τι μέλει γενέσθαι όταν πέσει στο τραπέζι πρόταση για τον εμβολιασμό των παιδιών. Το ανάρτησε το προσωπικό του Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος παραπέμποντας σε Ισραήλ και Κούβα, όπου το μέτρο εφαρμόζεται. Το άφησε ανοιχτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Είναι το επίκαιρο ζήτημα για το οποίο ζητήθηκε η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (υπόθεση Vavricka και λοιποί κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας) και η απάντηση που έδωσε ήταν σαφής και κατηγορηματική: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός παιδιών στην Τσεχία είναι «σύμφωνος με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου». Κατά συνέπεια, σε όσους δεν συμμορφώνονται πέφτουν πρόστιμα και απαγορευτικά. Εν ολίγοις «τα νήπια δεν έχουν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση». Ωπα!

Υποψιάζομαι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επίκειται «κόλαση», αφού για ασυγκρίτως υποδεέστερο ζήτημα, για το αν δηλαδή το παιδί υποχρεούται ή όχι να φορέσει μάσκα στο σχολείο, έχουν γίνει ήδη τζέρτζελα.

Προς το παρόν πάντως, πλησιάζει η ώρα των προνομίων για τους εμβολιασμένους. Το προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - όπως είπαμε, το έκανε πιο λιανά ο υπουργός Ανάπτυξης: Τον χειμώνα αποκλειστικά και μόνον οι εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια κλπ.). Οι αρνητές σπίτια τους με NETFLIX, delivery και όργανα γυμναστικής!

Κάποιοι θα σπεύσουν να που ήθελαν και τα ‘παθαν! Προσοχή, άλλο μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και άλλο στιγματισμός εκείνων που υιοθετούν διαφορετική προσέγγιση. Άλλο διαφωνία, άλλο γινάτι. Γιατί απλούστατα, ελοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν πολίτες Α και Β κατηγορίας, να φθάσουμε δηλαδή σε διχασμό της κοινωνίας.

Παρεμπιπτόντως, εμείς οι «προνομιούχοι» - αναφέρομαι στις χώρες που έχουν εξασφαλίσει το 75% των εμβολίων - μάλλον ομφαλοσκοπούμε, εθελοτυφλούμε από τη στιγμή που στον πλανήτη υπάρχουν 125 χώρες - φτωχότερες φυσικά - στις οποίες έχει εμβολιασθεί μετά βίας το 1% του πληθυσμού τους. Ξεχνάμε, προφανώς, ότι όλοι «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Πράγμα που σημαίνει ότι όσο παραμένει ο ιός στον πλανήτη θα μεταλλάσσεται και θα γίνεται όλο και πιο απειλητικός.

Για να το κάνουμε λιανά. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ινδικής προέλευσης. Και είναι 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα επηρεάζοντας ταυτόχρονα (ευτυχώς οριακά για την ώρα) την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όσο συνεχίζεται, λοιπόν, το party των μεταλλάξεων «άσπρη μέρα» δεν θα δούμε. Αντίθετα, εκεί που παλεύουμε, με μαστίγιο και καρότο, να κάμψουμε τους αντιεμβολιαστές, κινδυνεύουμε να βρεθούμε όλοι μαζί ανοχύρωτοι. Και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να μετατραπούν σε κάδρα για σαλονάκια!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Από σήμερα οι πρώτες ανακοινώσεις