ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Nαυπηγεία Σκαραμαγκά : Αύριο η κατάθεση των προσφορών από τους επενδυτές

Nαυπηγεία Σκαραμαγκά : Αύριο η κατάθεση των προσφορών από τους επενδυτές
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εκπνέει αύριο η παράταση που είχε δοθεί στον διαγωνισμό της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της διαδικασίας πώλησης των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας με κατάθεση των προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

Ήδη ενδιαφέρον για την απόκτηση των Ναυπηγείων έχουν εκδηλώσει επισήμως από τον όμιλο της North Star, μέσω της Pyletech Shipyards, καθώς και από τον όμιλο ΟΝΕΧ Shipyards. Και οι δύο υποψήφιοι, που έχουν δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον τους, είχαν δηλώσει ότι δεν ήταν αυτοί που ζήτησαν την παράταση της διαδικασίας. ανοίγοντας έτσι έναν κύκλο συζητήσεων ότι ενδεχομένως να υπάρξει και τρίτος «μνηστήρας» που θα καταθέσει προσφορά την ερχόμενη Παρασκευή.

Πάντως χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως υπάρχει έντονος προβληματισμός στην πλευρά της ΟΝΕΧ για το αν θα κατέβει τελικά στο διαγωνισμό, καθώς υπάρχουν ανοικτά θέματα λειτουργίας του Ναυπηγείου , το οποίο δεν διαθέτει, ούτε άδεια λειτουργίας, ούτε πιστοποιητικό πυροπροστασίας και έχει κτίσματα τα οποία είναι αυθαίρετα.

Ο διαγωνισμός αφορά στην πώληση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του στρατιωτικού σκέλους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένα ενιαίο οικόπεδο εμβαδού 350.745,10 τ.μ. και το δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού μπροστά από το οικόπεδο, όλα τα κτίρια και οι εργοστασιακές μονάδες για τη ναυπήγηση πλοίων και την κατασκευή τροχαίου υλικού.

Επίσης, περιλαμβάνονται όλα τα τεχνικά έργα και οι τεχνικές εγκαταστάσεις εντός του ναυπηγείου (19 υποσταθμοί, δίκτυα πυρόσβεσης, ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, ανυψωτήρας πλοίων, μονάδα βιολογικού καθαρισμού), μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, γερανοί, μηχανήματα και οχήματα, ένας πλωτός γερανός, οι δύο προβλήτες και η μόνιμη δεξαμενή Νο 4, χωρητικότητας 250.000 τόνων.

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του ενιαίου λειτουργικού συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που έχει θέσει ο Ειδικός Διαχειριστής της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) λήγει αύριο στις 11 π.μ..

αποσφράγιση των προσφορών θα διενεργηθεί αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας. Να σημειωθεί ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου 2020. Πρόκειται για το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο υπό ειδική διαχείριση, μετά την ΕΛΒΟ, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, που βαίνει προς αξιοποίηση.

Την ίδια ώρα θέμα ημερών είναι και δεύτερος διαγωνισμός για το εμπορικό σκέλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την ΕΤΑΔ, ο οποίος μπορεί να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.