ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Εκτίναξη κερδών στα 166 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2022

Mytilineos: Εκτίναξη κερδών στα 166 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2022

Υψηλότερες ήταν οι οικονομικές επιδόσεις της Mytilineos το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών υπερδιπλασιάστηκε σε 2,154 δισ. ευρώ έναντι 994 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η άνοδος είναι της τάξης του 117%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 88%, στα 293 εκατ. έναντι 156 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η κερδοφορία προήλθε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, «από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις τόσο του Τομέα Μεταλλουργίας όσο και του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου».

Αναφορικά με τις επιδόσεις των συγκεκριμένων τομέων, που έχουν την υψηλότερη συνεισφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της Mytilineos τα τελευταία χρόνια, ο Τομέας της Μεταλλουργίας επωφελείται από τις αυξημένες τιμές πώλησης αλουμινίου και τα ιστορικά υψηλά premia, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ιδιαίτερα ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής.

Αντίστοιχα, ο Τομέας της Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου ευνοείται από το γεγονός ότι η εταιρεία, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, «λειτουργεί τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, με ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου, σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με εντεινόμενη διεθνή δραστηριότητα, η οποία θα καταστεί όλο και πιο σημαντική τα επόμενα τρίμηνα».

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 166 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 116% σε σύγκριση με τα 77 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, «ξεπερνώντας τα επίπεδα του συνόλου του έτους για το 2021 (162 εκατ. ευρώ.)», σύμφωνα με τον σχολιασμό που κάνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος εκτιμά υψηλότερες επιδόσεις στο τέλος της χρονιάς και εξηγεί: «Στα επόμενα τρίμηνα, παρά το αβέβαιο περιβάλλον λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι οικονομικές επιδόσεις της Mytilineos αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά με νέες επενδύσεις, όπως η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, η αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου και σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σταθερά η διεθνής δραστηριότητα στην ενέργεια και στα μέταλλα».