ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ελπίδες για την παγκόσμια ναυτιλία μέσω… Ινδίας

Ελπίδες για την παγκόσμια ναυτιλία μέσω… Ινδίας

Στην δυναμική παρουσία της Ινδίας ποντάρει η παγκόσμια ναυτιλία προκειμένου να ξεπεράσει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες το 2012.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση της Bimco, που έχει τον τίτλο «Reflections 2012», φέρει μεγάλο κεφάλαιο με τον τίτλο «Ινδία», η οποία προβάλλει σαν μία «νέα Κίνα» σε ό,τι αφορά το ρόλο της στη ναυτιλία.

Η Ινδία είναι το πιο αισιόδοξο γεγονός που μπορεί να συμβεί στην αγορά του ξηρού χύδην φορτίου, τόσο στις εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος όσο και στη ζήτηση για άνθρακα, εκτιμά η Bimco.

Στην ετήσια έκδοση της «Reflections 2012», η διεθνής οργάνωση πλοιοκτητών «Bimco» εξετάζει τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, κατά το τρέχον έτος.

Μάλιστα, εκτιμά ότι η πλευρά της ζήτησης αναμένεται να είναι σχετικά σταθερή το 2012, αν και είναι πιθανό να αυξηθεί κάπως πιο αργά από ό,τι το 2011 σε όγκο. Ακόμη, η συνολική ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος ενδέχεται να επιβραδύνει, αν και «κλειδί» θεωρείται η σύγκριση των διεθνών τιμών με το εγχώριο κόστος εξόρυξης στην Κίνα. Επιπλεόν, αναμένεται μία σταθερή ανοδική ζήτηση για άνθρακα από τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Η Bimco στρέφει το ενδιαφέρον της στην Ινδία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το 2012 ένα μεγάλο εισαγωγέα και να ένα δεύτερο πολυπόθητο οδηγό αύξησης της ζήτησης συμπληρωματικός στην Κίνα.