ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Κορονοϊός: Μέτρα για τη στήριξη ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και των απασχολούμενων ναυτικών

Κορονοϊός: Μέτρα για τη στήριξη ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και των απασχολούμενων ναυτικών

Σειρά μέτρων για τη στήριξη των ακτοπλοϊκων συγκοινωνιών και των απασχολούμενων ναυτικών σε αυτά, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στις μετακινήσεις επιβατών, στο πλαίσιο προληπτικής αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Πρώτη προτεραιότητα όλων μας τη δύσκολη αυτή περίοδο, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και των ανθρώπων γύρω μας. Η κυβέρνηση ως όφειλε, στηρίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό εργαζόμενους και επιχειρήσεις των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία» τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας. Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι μέλημα του υπουργείου είναι η στήριξη της ναυτιλίας συνολικά, και της ακτοπλοΐας ειδικότερα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα, η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, οι θέσεις εργασίας, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, στους Κωδικούς Αριθμών Δραστηριότητας που αφορούν τις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων, εντάσσονται και εκείνοι που δικαιούνται τα ευεργετήματα που έχουν ανακοινωθεί.

Θεσμοθετούνται συγκεκριμένα μέτρα, που αφορούν την υπαγωγή των ναυτικών στο καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας για τρεις αρχικά περιπτώσεις:

  • Εκείνους που απολύθηκαν από 1.3.2020.
  • Εκείνους που εργάζονται σε πλοία, των οποίων οι εταιρίες θα επιλέξουν τη μη εκτέλεση δρομολογίων λόγω καθίζησης του μεταφορικού έργου.
  • Εκείνους που θα απασχολούνταν σε πλοία που είχε προγραμματισθεί η δρομολόγηση τους το επόμενο διάστημα, αλλά τελικά δεν θα γίνει.

Τα μέτρα αυτά επεκτείνονται και καλύπτουν και συμβάσεις ναυτικών που απασχολούνται σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία και τουριστικά πλοία.

Προβλέπεται η διαδικασία για την ένταξη των ναυτικών στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπουν το επίδομα των 800 ευρώ και για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία με το υπ. Εργασίας και το ΝΑΤ.

Παρατείνεται έως 31.5.2020 η καταβολή επιδότησης για τους ανέργους ναυτικούς που έχει λήξει ή λήγει στο 1ο τρίμηνο του 2020 η επιδότηση της ανεργίας τους.

Παρατείνεται έως 31.5.2020 η διάρκεια της ασφαλιστικής προστασίας που παρέχει ο Οίκος Ναύτου και η οποία λήγει ή έληξε στο 1ο τρίμηνο του 2020.

Παρατείνεται έως 30.4.2020 η ισχύς των χειμερινών συνθέσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Παρατείνεται για 3 μήνες η ισχύς των πιστοποιητικών των πλοίων.

Μειώνονται άμεσα κατά 20% και για χρονικό διάστημα μέχρι 30/4, τα λιμενικά τέλη. Η συγκεκριμένη απόφαση θα αφορά όλους τους λιμένες της επικράτειας, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, Οργανισμούς Λιμένων, κρατικά και δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Σημειώνεται, πως έπειτα από πρόταση του κ. Πλακιωτάκη, ο ΟΛΠ ανακοίνωσε ήδη την παράταση του χειμερινού τιμολογίων των τελών.

Παρατείνεται η ακινησία των ταχύπλοων πλοίων, ενώ η λήψη σχετικής απόφασης έναρξης δρομολογίων θα γίνει όταν οι εξελίξεις το επιτρέψουν.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, επεξεργάζεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου (στο πλαίσιο του άρθρου 107 περίπτωση 2β) που πλήττονται , προκειμένου να εκτιμηθεί το είδος της ενίσχυσης επί των ζημιών που αναμένεται να προκύψουν από την καθίζηση της ακτοπλοϊκής αγοράς.

Προβλέπεται με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, η δυνατότητα ενεργοποίησης διαδικασίας εκτάκτων αναθέσεων συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας για συγκεκριμένο δρομολόγιο ή δρομολόγια στο κύριο και τοπικό ακτοπλοϊκό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Ναυτιλίας μεριμνά για την απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, καθώς και την επαρκή και αποτελεσματική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), η οικονομική κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιρειών λόγω των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έχει επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα ο κλάδος να απειλείται με κατάρρευση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όχι μόνο κατά την τρέχουσα περίοδο, αλλά και κατά την περίοδο μετά την κρίση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ακτοπλόων, το 2020 η απώλεια εσόδων των ακτοπλοϊκών εταιρειών που εξυπηρετούν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου θα ξεπεράσει τα 290.000.000 ευρώ.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς, πού και πότε θα υποβληθούν οι αιτήσεις των εργαζομένων για τα 800 ευρώ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Απίστευτο περιστατικό - Τον κατέδωσε η μητέρα του γιατί έσπασε την καραντίνα

Σχετικές ειδήσεις