ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για το σημερινό Eurogroup

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για το σημερινό Eurogroup

Στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων ξένων Μέσων Ενημέρωσης βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις στο κρίσιμο Eurogroup.

Κάποια από τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο -ή εκφράζουν την ελπίδα- για θετική έκβαση στο Eurogroup, ενώ ορισμένα μιλούν ακόμη και για Grexit.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η αρνητική στάση των Γερμανών απέναντι στο ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Το BBC αναφέρει την ελληνική πρόταση και την γερμανική άρνηση, υπογραμμίζοντας τις δηλώσεις του Γ. Δραγασάκη που δήλωσε ότι «πάμε με πρόταση στο Eurogroup και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του». Το βρετανικό δίκτυο κάνει λόγο ακόμα για το θετικό κλίμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες το βράδυ ο Α. Τσίπρας με την Α. Μέρκελ.

bbc

Η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για αναμέτρηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία στο σημερινό Eurogroup, και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία δέχθηκε «με χαρά» την ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους της.

guardian

Το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει ότι με την παρούσα πολιτική λιτότητας η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος της, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

bloomberg

Το Economist από την άλλη μιλά για «μοναδική ευκαιρία» που έχασε η Ελλάδα. Στο άρθρο το οποίο συνοδεύεται από ένα σκίτσο με το Γιάννη Βαρουφάκη να κρατά ένα όπλο έτοιμος να... πυροβολήσει το ευρώ και αντίστροφα. «Η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να κάνει την Ευρωζώνη να δουλέψει καλύτερα. Τα έκανε θάλασσα», αναφέρει ο τίτλος, ενώ στο κείμενο αναλύονται οι τελευταίες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Τονίζεται πως έγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά στις διαρροές των τελευταίων ημερών, πιθανότατα λόγω μικρής εμπειρίας.

economist

Η Γερμανία λέει ευχαριστώ στον Βόλφανγκ Σόιμπλε τιτλοφορείται άρθρο της Bild και αναφέρεται στην αντίδραση του υπουργού Οικονομικών αμέσως μετά την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος. «Δισεκατομμύρια δώρα για τους Έλληνες, και εμείς πρέπει να τους πληρώσουμε. Αυτό ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε δεν είναι πλέον δυνατό», καταλήγει το δημοσίευμα.

aaa soible

«Η Γερμανία καθυστερεί το αίτημα της Ελλάδας για δανειακή παράταση», γράφει το Reuters. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην άρνηση των Γερμανών ως προς το κείμενο της ελληνικής επιστολής γιατί σε αυτό δεν υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας για τη συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος.

reuters

H Wall Street Journal αναφέρεται στο «όχι» του Σόιμπλε, σε ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της που υποστηρίζει ότι η «Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της αλλά δεν θα το κάνει».

wsj

Τέλος η γαλλική Liberation κάνει λόγο για «συνάντηση τελευταίας ευκαιρίας» σήμερα στο Eurogroup, ενώ η Le Monde στον κεντρικό της τίτλο στην ιστοσελίδα της σημειώνει ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο διχάζονται «απέναντι στην ελληνική πρόταση».

libe

Σχετικές ειδήσεις