ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία νομοσχέδια για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και διαφθορά

Τρία νομοσχέδια για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και διαφθορά

Η κατάθεση τριών νομοσχεδίων θα είναι το επόμενο βήμα του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς και αυτό για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων όπως προκύπτει από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στην τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, μετά την παρουσίαση της μεγάλης αποκάλυψης από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ της ποσότητας οπιούχων ναρκωτικών δισκίων η οποία έγινε τη συνδρομή της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να καταθέσει τα τρία νομοσχέδια. Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει και κίνητρα για τη χρήση καρτών από τους πολίτες καθώς και νέα υποχρεωτικά όρια για τη διενέργεια των συναλλαγών αυτών.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση οπιούχων ναρκωτικών δισκίων στην ελληνική επικράτεια, ο αναπληρωτής υπουργός, κατά την παρουσίασή της, είπε ότι έχει και εθνικό και διεθνές αντίκτυπο.

"Είναι μια απάντηση σε όσους σχεδίαζαν τη διάλυση του ΣΔΟΕ, που εξυπηρετούσαν πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, δεν εξυπηρετούσαν όμως τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης. Και πρόσθεσε ότι "στα θέματα του οικονομικού εγκλήματος που έχει επικεντρωθεί το ΣΔΟΕ θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες και υλικοτεχνικά και με προσωπικό".

Ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Λουκάς Δανάμπασης εξήγησε ότι σε συνεργασία με την αμερικάνικη υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών εντοπίστηκε κοντέινερ από την Ινδία με τελικό προορισμό την Λιβύη και ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά για να μεταφορτωθεί. Όπως είπε, οι Αρχές προχώρησαν στη δέσμευσή του μετά από παρακολούθηση πολλών ημερών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εταιρίες αποστολής και παραλαβής είχαν προηγούμενες εμπλοκές σε ύποπτες μεταφορές και ιδιαίτερα η εταιρία της Λιβύης που έχει κατηγορηθεί για σχέσεις με το ισλαμικό κράτος (ISIS).

Οι έρευνες συνεχίζονται από τις Αρχές για να βρεθούν οι πραγματικοί παραλήπτες του φορτίου. Μετά την παρουσίαση της υπόθεσης ακολούθησε τιμητική βράβευση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την αποκάλυψη και κατάσχεση στο λιμάνι του Πειραιά:

α) 479 χαρτοκιβωτίων που περιείχαν 26.084.000 ναρκωτικά δισκία με την δραστική ουσία Τραμαδόλη (η οποία ανήκει στον πίνακα Δ’ του Ν. 4139/13 «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις» ) και
β) 48 χαρτοκιβωτίων που περιείχαν τα περιγραφόμενα στα φορτωτικά έγγραφα λευκά είδη οικιακής χρήσεως και τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως μέσο κάλυψης (τάπα) με σκοπό την παραπλάνηση των Αρχών.
Η αξία των κατασχεθέντων ναρκωτικών δισκίων ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 13.000.000 δολαρίων Η.Π.Α (κατά προσέγγιση 11.700.000€).

Σχετικές ειδήσεις