ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ - 120 δόσεις: Αύριο Τρίτη ψηφίζεται στη Βουλή η ρύθμιση - «ανάσα»

ΕΝΦΙΑ - 120 δόσεις: Αύριο Τρίτη ψηφίζεται στη Βουλή η ρύθμιση - «ανάσα»
EUROKINISSI

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ψηφίζεται αύριο (30/07) το βράδυ, το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο. 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση επέλεξε να συζητήσει το πρώτο της νομοσχέδιο με fast track διαδικασία, επεσήμανε πως οι διατάξεις, τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τις 120 δόσεις είναι εξαιρετικά επείγουσες, καθώς θα εφαρμοστούν άμεσα.

Ειδικότερα ανέφερε πως ο ΕΝΦΙΑ αφορά στο τρέχον έτος, ενώ οι 120 δόσεις βρίσκονται εν ισχύ και πρέπει άμεσα να αποτυπωθούν οι βελτιωτικές κινήσεις στο υφιστάμενο καθεστώς.

Η θέση αυτή έγινε αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ που εξέφρασε την ελπίδα να μην γίνει συνήθεια στην κυβέρνηση γιατί –όπως είπε- ο Κώστας Σκανδαλίδης θα χάσει κάθε αξία ο διάλογος στη Βουλή, αλλά και την Ελληνική Λύση.

Την άποψη πως επαρκεί ο χρόνος μέχρι τις 8 Αυγούστου όταν και θα διακόψει για λίγες ημέρες τις εργασίες της η Βουλή, να συζητηθεί το νομοσχέδιο με κανονικές διαδικασίες, εξέφρασαν ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ, προβλέπεται μείωση μεσοσταθμικά κατά 22% και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου. Κανείς δεν εξαιρείται από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Οι 120 δόσεις, αφορούν περίπου 4 εκατ. οφειλέτες Δημοσίου που χρωστούν συνολικά 104 δις ευρώ. Στη ρύθμιση εντάσσονται επιχειρήσεις με χρέη έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται σε όσους εντάσσονται και την τηρούν αναστέλλονται κατασχέσεις και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Πηγή: Cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις