ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ

Μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ

Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μεγαλύτερο του 50% που προβλέπει η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου, επιθυμεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου θεωρούν, πλέον ότι καθυστερήσεις και τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, ουσιαστικά ακύρωσαν το μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών που αφορά το «κούρεμα», καθώς άλλαξαν οι συνθήκες, ενώ το χρέος αυξήθηκε.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδηγεί σε περιπέτειες τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος», οι συνομιλίες συναντούν «διαφόρων ειδών εμπόδια», που ξεκινούν από το ύψος του «κουρέματος» και φτάνουν στο επιτόκιο, για το οποίο η συμφωνία χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά δύσκολη» αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια τάση ανάμεσα στους ιδιώτες που διαθέτουν ελληνικό χρέος «για να τελειώνει αυτή η υπόθεση, ούτως ώστε να μη συμβούν τα χειρότερα». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση, με βάση την οποία να δρομολογηθεί η τελική συμφωνία.

Πηγή στην Ουάσιγκτον ανέφερε στο «ΕτΚ» ότι οι διαπραγματεύσεις «περνούν από χίλια κύματα» και εξήγησε ότι «μερικές φορές καταλήγουν σε συμφωνία, μερικές φορές οι θέσεις των πλευρών είναι απομακρυσμένες».