ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταλλάρα: «Το επιτόκιο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις»

Νταλλάρα: «Το επιτόκιο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις»

Δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έκανε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) , Τσάρλς Νταλλάρα.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλλάρα, οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει κυρίως λόγο των διαφορών για τα επιτόκια που θα έχουν τα νέα ομόλογα. Ο ίδιος τόνισε πως κάποιοι αξιωματούχοι θέλουν οι ιδιώτες να δεχτούν «εντελώς παράλογα» επιτόκια.

Ο Νταλλάρα επισήμανε ότι υπάρχει «επείγουσα» ανάγκη για συμφωνία έτσι ώστε να επέλθει η ζητούμενη σταθερότητα.

«Ο αδιαφανής ρόλος των hedge funds»

Στη διακοπή των διαπραγματεύσεων του PSI μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών, οι οποίες αναμένεται να ξαναρχίσουν εντός της εβδομάδας, αναφέρονται δημοσιεύματα του σημερινού γαλλικού Τύπου, όπου υπογραμμίζεται ο «αδιαφανής» ρόλος που διαδραματίζουν τα hedge funds.

«Το χωρίς ρίσκο στοίχημα των hedge funds» τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η οικονομική «Λα Τριμπίν», η οποία αναφέρεται στο πόσο επηρεάζονται οι διαπραγματεύσεις από τα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια.
Υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα η κατάσταση περιπλέκεται, αφού η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν.

Με τίτλο «Το χρέος στην καρδιά της ελληνικής εβδομάδας», η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» αναφέρει ότι τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε νεκρό σημείο, η τρόικα φθάνει αύριο στην Αθήνα. «Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως ο χρόνος πιέζει: εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τα μέσα Φεβρουαρίου, η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν στις 20 Μαρτίου», υπογραμμίζει η «Λιμπερασιόν».