ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει η υποχρέωση του 30% για ηλεκτρονικές αγορές - Δείτε παραδείγματα με τις επιβαρύνσεις

Παραμένει η υποχρέωση του 30% για ηλεκτρονικές αγορές - Δείτε παραδείγματα με τις επιβαρύνσεις
INTIME NEWS

Με φορολογικές επιβαρύνσεις απειλούνται όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους.

Ο υπουργός Οικονομικών το ξεκαθάρισε ότι το μέτρο θα ισχύσει κανονικά, προφανώς διότι η πανδημία έχει πλήξει την κατανάλωση και το υπουργείο θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα του, προκειμένου να την στηρίξει όταν η οικονομία θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία.

Αναμφίβολα τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει δραστικά τις αγορές τους και οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν κυρίως την αγορά τροφίμων και βασικών αγαθών καθώς και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και λιγότερο την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανό πολλοί φορολογούμενοι να μην καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις που απαιτείται για τα φετινά εισοδήματα και θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν.

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 7.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 2.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 4.400 ευρώ (2.000 Χ 22%).

Στις αποδείξεις που μετρούν περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού με εξαίρεση πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου καθώς και δαπάνες για αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καρέ καρέ η νύχτα έντασης στην Αγία Παρασκευή - Κόσμος κατακλύζει τις κεντρικές πλατείες των Αθηνών