ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε λειτουργία η ψηφιακή σύνταξη: Με διαδικασία «εξπρές» μία στις τρεις συντάξεις

Σε λειτουργία η ψηφιακή σύνταξη: Με διαδικασία «εξπρές» μία στις τρεις συντάξεις

Εγκαινιάστηκε το νέο σύστημα απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Το σύστημα ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» εγκαινίασαν την Πέμπτη 23 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.


Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «την αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και για ένα σημαντικό πρώτο βήμα καθώς μία στις τρεις συντάξεις θα εκδίδονται αμέσως και ηλεκτρονικά». Ακόμη είπε ότι το νέο σύστημα ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» αφορά αρχικά συντάξεις αγροτών και συντάξεις μεταβιβάσεων λόγω θανάτου συνταξιούχου ενώ πρόσθεσε πως «ο χρόνος αναμονής σχεδόν θα εκμηδενιστεί καθώς όλα τα στάδια της διαδικασίας αυτοματοποιουνται».

«Η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης δεν είναι ένα απλό μέτρο εκσυγχρονισμού που μας φέρνει κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά μια γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ενώ παράλληλα τόνισε ότι «ο στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα πέραν των 3 μηνών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε κατά την παρουσίαση του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» : «Από σήμερα, 23 Ιουλίου του 2020 εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων».

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «από τις 15 Απριλίου είχε ήδη ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάξαμε 2 μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων:

  • Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων
  • Τις αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση».

Επιπλέον, ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε «ξεκινάμε, όπως έχουμε ήδη πει με τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις τ. ΟΓΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων.


«Ενώ μέχρι χθες η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου που έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες, τώρα θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από την στιγμή της αίτησης. Ενώ μέχρι χθες, ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και 9 διαφορετικά δικαιολογητικά, τώρα πια δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο. Ενώ μέχρι χθες για να υπάρξει απόφαση, ήταν αναγκαία η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων, τώρα με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, όλα θα γίνονται αυτόματα και άμεσα. Ενώ μέχρι χθες, η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε τουλάχιστον 2 μήνες για να διεκπεραιωθεί και να αποσταλεί ταχυδρομικά στον δικαιούχο της σύνταξης, τώρα άμεσα θα του κοινοποιείται στο e-mail του» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας το σύστημα πάτησε το ηλεκτρονικό κουμπί ώστε να κοινοποιηθούν στους δικαιούχους συνταξιούχους 3.099 αποφάσεις συντάξεων που αφορούν σε αγρότες και χήρες/χήρους. Πρόκειται για τις πρώτες ψηφιακές συντάξεις που εκδόθηκαν από το νέο σύστημα και αφορούν σε αιτήσεις που έγιναν από τις 17 Μαΐου 2020 και μετά.

Πλέον, από σήμερα, οι αιτήσεις για τις αγροτικές συντάξεις του τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση και οι αιτήσεις για τις μεταβιβάσεις σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου που υποβάλλονται στο νέο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θα εκδίδονται με τη νέα ψηφιακή διαδικασία.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις ο υπουργός Εργασίας είπε «την στιγμή που το σύστημα ΑΤΛΑΣ θα απονέμει εκατοντάδες συντάξεις καθημερινά, την ίδια ώρα θα απελευθερώνεται ένα έμπειρο και χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Άρα, σταδιακά και έως την πλήρη λειτουργία του ΑΤΛΑΣ, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων θα φθίνει συνεχώς μέχρι την πλήρη εξάλειψη τους».


Από την πλευρά του ο διοικητής e- ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης φάνηκε αισιόδοξος επισημαίνοντας πως μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχει λυθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων «για κάθε ηλεκτρονική αίτηση ο οργανισμός κερδίζει τουλάχιστον μία ώρα απασχόλησης ενός εισηγητή - υπαλλήλου» είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αγία Σοφία – LIVE: Τζαμί μετά από 86 χρόνια – Φιέστα της ντροπής από τον Ερντογάν