ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Τα ποσά που θα δοθούν από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο

Αναδρομικά: Τα ποσά που θα δοθούν από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο

Αναδρομικά 11 μηνών έως και 7.800 ευρώ θα δοθούν οριστικά σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους (περίπου 2,5 εκατ.) , ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει ή όχι στα δικαστήρια.

Ωστόσο την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής τους.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι τα ποσά θα καταβληθούν από το 2021 σε δόσεις και σε βάθος χρόνου (5-6 χρόνια). Την ίδια ώρα από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο ξεδιπλώνεται μια σειρά πληρωμών για τους συνταξιούχους. Θα υπάρξει αύξηση προκαταβολών της προσωρινής σύνταξης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, προκαταβολή των εφάπαξ, αύξηση των συντάξεων χηρείας, αύξηση της νέας κύριας σύνταξης, ενώ τον Νοέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων 12 μηνών.

Την τελική κυβερνητική απόφαση να δοθούν τα παλιά αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων», τόνισε.

Ο υπουργός εξήγησε ότι οι αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα ληφθούν σε δύο επίπεδα:

  • Στο δημοσιονομικό, δηλαδή ποια χρονιά θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το κόστος της καταβολής των αναδρομικών.
  • Το ταμειακό, δηλαδή πως θα γίνει η πληρωμή των αναδρομικών στους δικαιούχους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,Γιάννης Βρούτσης, συμβουλεύει τους συνταξιούχους να μην τρέχουν σε δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία. Ο ίδιος ανέφερε πως «Το ποσό υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και θα γίνει ανακοίνωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη λύση που θα δοθεί και θα είναι με διάταξη νόμου, που θα περιλαμβάνει το τρόπο για το πώς θα αποδοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους».

Πληρωμές Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου

Παράλληλα, εκτός από τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων, έρχονται και τα αναδρομικά που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Ειδικότερα:

  • Αναδρομικά ενός έτους ( από 1/9/2019 μέχρι 1/9/2020) έως 3.024 ευρώ θα λάβουν με τις συντάξεις Νοεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι κατ' εφαρμογή του νόμου Βρούτση.
  • Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαϊού του 2016, θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά, θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.
  • Αναδρομικά έως 6.000 ευρώ έρχονται από τον Οκτώβριο για δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει βγει η οριστική τους σύνταξη.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος 16χρονης Τρίκαλα: Ψάχνουν απαντήσεις στα κινητά τηλέφωνα