ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλή κερδοφορία στις αμερικανικές επιχειρήσεις

Υψηλή κερδοφορία στις αμερικανικές επιχειρήσεις

Θα χρειαστεί «πολύς χρόνος για να διορθωθούν οι ζημιές» που προκάλεσε η οικονομική κρίση, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος για να διορθωθούν πλήρως οι ζημιές (...) ιδίως όσον αφορά την απασχόληση», είπε ο Γκάιτνερ μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

«Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή. Η αγορά ακινήτων, ο κατασκευαστικός τομέας έχουν αφανιστεί. Οι άνθρωποι παραμένουν υπερχρεωμένοι», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός.

Την ίδια ώρα όμως η «κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών είναι πολύ, πολύ υψηλή», προσέθεσε, εξηγώντας ότι οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 23% και ότι οι τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, της τεχνολογίας και της βαριάς βιομηχανίας εμφανίζονται ιδιαίτερα εύρωστοι.

Ερωτώμενος για την ευρωπαϊκή κρίση, ο Γκάιτνερ είπε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά μόνο η «προσαρμογή» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά ότι για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να συνοδεύεται από «μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».