ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FTD: Μηχανισμό 1.500 δισ. ευρώ ετοιμάζει Ευρώπη-ΔΝΤ

FTD: Μηχανισμό 1.500 δισ. ευρώ ετοιμάζει Ευρώπη-ΔΝΤ

Ευρώπη και ΔΝΤ σχεδιάζουν έναν «υπερ-μηχανισμό» διάσωσης της ευρωζώνης, που θα διαθέτει πόρους 1.500 δισ. ευρώ υποστηρίζουν οι γερμανικοί Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μηχανισμός, μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί η οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σχεδιάζεται από στενό κύκλο αξιωματούχων που προέρχονται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ ήδη το ΔΝΤ και η Κομισιόν έχουν ορίσει τα χρονοδιαγράμματα.

Το τεράστιο ύψος του αποθεματικού έχει διαρρεύσει από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιντερ, που συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς και το γερμανό και γάλλο ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φρανσουά Μπαρουάν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει πετύχει ακόμη τη συναίνεση των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο μηχανισμός θα μπορεί ίσως να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα του EFSF και του ESM, ενώ το ΔΝΤ θα κληθεί να λάβει σχετική απόφαση τον Απρίλιο.