ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ – Φόρος εισοδήματος: Πότε και πως θα πρέπει να πληρώσετε

ΕΝΦΙΑ – Φόρος εισοδήματος: Πότε και πως θα πρέπει να πληρώσετε
Τις δυο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
InTime

ΕΝΦΙΑ: Πότε τελειώνει η προθεσμία για την πληρωμή των δυο πρώτων δόσεων. Πότε πρέπει να καταβληθεί η 4η δόση του φόρου εισοδήματος.

Μια εβδομάδα με αρκετές υποχρεώσεις ξεκίνησε για τους Έλληνες φορολογούμενους. Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου είναι αυτή κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθούν οι δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και η 4η δόση του φόρου εισοδήματος.

Επίσης, δίνεται περιθώριο ως τις 2 Νοεμβρίου σε φορολογούμενους να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις για τυχόν αναδρομικά που έλαβαν το 2014 και δεν τα έχουν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις δυο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, που αφορούν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, θα πρέπει να καταβληθούν ως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή ως τις 26 Φεβρουαρίου 20201.

Προφανώς και δεν μπορεί να αποκλειστεί η δυνατότητα να εξοφλήσει κανείς εφάπαξ όλο τον ΕΝΦΙΑ ή ήδη να έχει προχωρήσει στην πληρωμή της πρώτης δόσης, οπότε θα καταβάλει μόνο τη δόση του Οκτωβρίου.

Στα ταμεία του κράτους υπολογίζεται πως θα μπουν 2,58 δισεκατομμύρια ευρώ από τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Περίπου 1,2 εκατ. φυσικά πρόσωπα δικαιούνται μειώσεις και απαλλαγές από τον φόρο, ενώ επιπλέον 64,4 χιλιάδες δικαιούχοι είναι νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, μετά την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης, 3.394 κάτοικοι μικρών νησιών με πληθυσμό μικρότερο από 1.200 κατοίκους έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Σχετικά με τον φόρο εισοδήματος, η Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα του μήνα και αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της 4ης δόσης. Υπενθυμίζεται ότι φέτος η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος μπορεί να γίνει σε οκτώ δόσεις.

Από εκεί και πέρα, έχει δοθεί προθεσμία ως τις 2 Νοεμβρίου για να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις από φορολογούμενους που έλαβαν αναδρομικά το 2014 και δεν τα δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Η αρχική προθεσμία ήταν 31 Οκτωβρίου, με δεδομένο όμως ότι είναι Σάββατο, η ΑΑΔΕ μετέφερε την προθεσμία τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου έτσι ώστε να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε 42.000 φορολογούμενους που έχουν ενημερωθεί σχετικά μέσω του myTaxisnet.

Όσοι δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, η φορολογική διοίκηση θα καταλογίσει μέχρι το τέλος του έτους φόρους και προσαυξήσεις με βάση τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της. Θυμίζουμε πως στις αρμόδιες υπηρεσίες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

Σε περίπτωση που κάποιο φυσικό πρόσωπο δεν υποβάλλει τροποποιητική δήλωση θα εκδοθεί πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικού προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση θα προκύψει:

  • φορολογητέα ύλη για το κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης
  • Ποσό φόρου προς καταβολή

Ποσό προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Με την ίδια πράξη υπολογίζονται εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίασης

Η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εκδίδεται για εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που λαμβάνονται από τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και από διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Οι φορολογούμενοι θα λάβουν εκκαθαριστικό στο οποίο θα αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται ηλεκτρονικά για το φόρο που θα κληθεί να πληρώσει στην προσωπική του θυρίδα στο Taxisnet.

Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει χειρόγραφα στην εφορία για το φορολογικό έτος 2014 τη δήλωση του φόρου εισοδήματος, συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε αυτή την περίπτωση, η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου παύει να ισχύει αυτοδικαίως. Τότε εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό με βάση την υποβληθείσα δήλωση και τα σχετικά δικαιολογητικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 790 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 10 θάνατοι - Στους 84 οι διασωληνωμένοι