ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lockdown - Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα 10 μέτρα για την Οικονομία ύψους 3,3 δισ. ευρώ

Lockdown - Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα 10 μέτρα για την Οικονομία ύψους 3,3 δισ. ευρώ

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα όπου έγινε γνωστό πως η χώρα μπαίνει σε lockdown για τρεις εβδομάδες ακολούθησε η εξειδίκευση των μέτρων από τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, τα 800 ευρώ των εργαζομένων θα είναι αναλογικά, βάσει των ημερών που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους στις οποίες είναι και το λιανεμπόριο, ανακοινώθηκε, αναστολή καταβολής του ΦΠΑ έως 30 Απριλίου 2021

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους δίνεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ασφαλιστικών και φορολογικών και η πληρωμή τους στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, το σύνολο των μέτρων κοστίζει 3,3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

  1. Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πλήττονται μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης και να πάρουν επίδομα ειδικού σκοπού. Το κόστος υπολογίζεται σε 675 εκατ. για το Νοέμβριο. Παράλληλα, επανέλαβε την εξαγγελία του πρωθυπουργού: οι εργαζόμενοι μέχρι και χθες που τίθενται σε αναστολή το Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ (αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή). Επιπρόθετα θα καλυφθεί το Δώρο Χριστουγένων. Το κόστος είναι 215 εκατ. ευρώ.
  2. Επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργίας τους δεν πληρώνουν ΦΠΑ Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου. Θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο
  3. Οι εταιρείες που αναστέλλουν την λειτουργία τους μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμισμένες οφειλές Νοεμβρίου. Η πληρωμή πάει σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης.
  4. Εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις δόσεων για το Νοέμβριο. Θα τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης.
  5. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με ΕΕΤ μέχρι τέλος του έτους.
  6. Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν μετά το Σεπτέμβριο για δυο μήνες.
  7. Ενισχύονται με 400 ευρώ μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι.
  8. Οι εταιρείες που πλήττονται με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει για πρώτη κατοικία εργαζομένων που πλήττονται και σπίτια φοιτητών.
  9. Για τους ιδιοκτήτες θα δοθεί άμεσα το 1/3 του ποσού που θα χάσουν.
  10. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες που κλείνουν και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.
  11. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέο σχέδιο για παράταση πληρωμής των επιταγών.

Στην συνέχεια στις 18:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα εξηγήσει ποιοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ λόγω του lockdown.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά των μέτρων θα είναι η επέκταση, η διεύρυνση, ο εμπλουτισμός και η ενίσχυση των παρεμβάσεων για την:

  • Στήριξη των εργαζομένων, με εμπλουτισμό αυτών.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
  • Επέκταση και διεύρυνση της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Υποχρεωτική μείωση των ενοικίων. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν επιπλέον πρωτοβουλίες και για τους ιδιοκτήτες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Λουκέτο» 3 εβδομάδων στη χώρα - Αναλυτικά τα νέα μέτρα