ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική παρέμβαση της ΕΚΤ στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

Θετική παρέμβαση της ΕΚΤ στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

Μια σημαντική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συμμετέχει ουσιαστικά πλέον στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να γίνει βιώσιμο το χρέος από το 2020, φαίνεται να βρίσκει η χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ προχώρησε στην αγορά ελληνικών ομολόγων που αξίζουν πάνω από 50 δισ. ευρώ, με λιγότερα από 40 δισ. ευρώ.

Το λογιστικό κέρδος των περίπου 15 δισ. ευρώ που προκύπτει, φαίνεται διατεθειμένη να το χαρίσει στην Ελλάδα, έτσι ώστε να κλείσει το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Σήμερα το πρωί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ), Λικ Κοέν, δήλωσε στις Βρυξέλλες:

«Έχουμε συμφωνήσει στο Ευρωσύστημα ότι δεν θέλουμε να έχουμε κέρδος από την Ελλάδα. Έτσι, όταν θα διανείμουμε το κέρδος της ετήσιας χρήσης στο βελγικό κράτος, θα κάνουμε μία ξεχωριστή εγγραφή για το κέρδος που προκύπτει από την Ελλάδα και στη συνέχεια εναπόκειται στην κυβέρνηση (σ.σ.: τη βελγική) πώς θα το χρησιμοποιήσει».

Παράλληλα, ο κ. Κοέν τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σαφές, αν η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου θα πρέπει να αποδεχτεί ζημιές, όπως οι ιδιώτες επενδυτές, από το δικό της χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων.

Να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα του Βελγίου έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2010.