ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: Δίνουν πιστοποιητικό καταστροφής στους Έλληνες

Spiegel: Δίνουν πιστοποιητικό καταστροφής στους Έλληνες

«Η τρόικα δίνει πιστοποιητικό καταστροφής στους Έλληνες», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Spiegel online, με υπέρτιτλο «χρέος εκτός ελέγχου».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εμπιστοσύνη των δανειστών στην Αθήνα, όσον αφορά τη διαχείριση κρίσεων, εξασθενεί. Η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών προεξοφλούν την αποτυχία της προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδος στη συνεδρίαση του Eurogroup και ως εκ τούτου, τη χρεοκοπία της χώρας.

Η τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης δημιούργησε μεγάλο ρήγμα, ενώ η Γερμανία παλεύει εναντίον της χορήγησης του νέου πακέτου διάσωσης. Η διστακτικότητα εξηγείται από την πρόσφατη μελέτη της τρόικας, για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της τρόικας, το δημόσιο χρέος, παρά το «κούρεμα», το 2020 θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ, περισσότερο από το 120% που ζητά η τρόικα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε στην τηλεδιάσκεψη ότι δεν θα στηρίξει ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, αν η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους δεν είναι εγγυημένη.

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών δεν συμφωνήσουν για το ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας, το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις αρχές Μαρτίου.