ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Στόχος για το 2021 η διενέργεια 25.500 ελέγχων - Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

ΑΑΔΕ: Στόχος για το 2021 η διενέργεια 25.500 ελέγχων - Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

Οδηγίες για τη νέα χρονιά μέσω των οποίων καθορίζεται τόσο το πλήθος των ελέγχων, όσο και οι προτεραιότητες, δίνει ο διοικητής της ΑΑΔΕ - Στόχος είναι η ενίσχυση των κρατικών ταμείων και ο εντοπισμός υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφασή του που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το 2021 θα διενεργηθούν 23.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή,

Ποιοι θα ελεγχθούν τη νέα χρονιά

  • 23.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.). Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων της τελευταίας πενταετίας, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Θα ελεγχθούν δηλαδή υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών και κληρονομιών.

Αναλυτικά,

Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο

Έμφαση θα δοθεί επίσης στις φρέσκες φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας αλλά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων ο έλεγχος των οποίων ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη ολοκληρώνεται άμεσα και, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • Υποθέσεις επιστροφών φόρων
  • Υποθέσεις που έχουν σχέση με έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις (όπως δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο)
  • Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων
  • Υποθέσεις των ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτές οι περιοχές «φλερτάρουν» με σκληρό lockdown