ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πολύφερνη νύφη, η επιστροφή στα θρανία και η διπλωματία μετά μουσικής

Η πολύφερνη νύφη, η επιστροφή στα θρανία και η διπλωματία μετά μουσικής

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η ΗΔΑΤ ως πολύφερνη νύφη

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά που συνδυαζόμενα την καθιστούν μοναδική στο διεθνές νομισματικό σύστημα. Το ένα είναι πως είναι Ανώνυμη Εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Διεθνώς, μόνον η ΤτΕ και η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου είναι εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές και οι μετοχές τους τελούν υπό διαπραγμάτευση. Το δεύτερο μοναδικό χαρακτηριστικό της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πως διαχειρίζεται την Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), δηλαδή την αγορά διαπραγμάτευσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Παγκοσμίως, καμία άλλη κεντρική τράπεζα δεν επιτελεί μια τέτοια λειτουργία, καθώς η διαπραγμάτευση ομολόγων διεθνώς γίνεται μέσω των πλατφορμών των χρηματιστηρίων.

Η στήλη πληροφορείται πως η Διοίκηση της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα αυτό στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως είναι σε θέση να αναλάβει άμεσα τη λειτουργία της ΗΔΑΤ, εάν και εφόσον αυτό αποφασισθεί. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά «πολιτικό». Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα ήθελε να χάσει αρμοδιότητες και έσοδα από μια λειτουργία που δεν της κοστίζει παρά τους μισθούς πέντε υπάλληλων. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε πως η συζήτηση δεν άνοιξε τυχαία…

Στα θρανία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Στα θρανία θα κάτσουν ξανά τα στελέχη της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιρειών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Είδε και αποείδε η επικεφαλής της Αρχής Βασιλική Λαζαράκου με τα επανωτά κτυπήματα που επέφεραν στην αξιοπιστία της Επιτροπής τα σκάνδαλα των Folli Follie, MLS και Creta Farm και έλαβε πρωτοβουλίες ώστε να θέσει σε εγρήγορση το προσωπικό της. Έτσι, αποφάσισε τη συμμετοχή υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιρειών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο έλεγχος της απάτης (Fraud auditing)» που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Φεβρουαρίου 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως εισηγήτρια του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι η Τσιλιφίδου Αγγελική, επόπτης της Τράπεζας της Ελλάδος. Το εάν το σεμινάριο θα εστιάσει στην τραπεζική απάτη, δεν το γνωρίζουμε σήμερα. Αλλά θα το ξέρουμε στις 13 Φεβρουαρίου…

Το λιμάνι της Motor Oil

Μίσθωμα 82.138 ευρώ θα καταβάλει σε ετήσια βάση η Motor Oil στο Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση λιμενικών έργων που βρίσκονται εντός αιγιαλού και θαλασσίου χώρου, μπροστά από τα διυλιστήρια της εταιρείας στους Αγίους Θεοδώρους. Η παραχώρηση αφορά λιμενικές εγκαταστάσεις 10.267,27 τετραγωνικών μέτρων και το αντάλλαγμα της παραχώρησης ορίσθηκε στα 8 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η σχετική απόφαση παραχώρησης , που περιήλθε σε γνώση της στήλης, θέτει δρακόντειους όρους στην Motor Oil, ξεκαθαρίζοντας πως δεν παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης οποιουδήποτε άλλου έργου ή κατασκευής, που βρίσκεται στο χώρο του αιγιαλού, παραλίας και θαλασσίου χώρου στην περιοχή και πως τα έργα θα παραμείνουν κοινόχρηστα χωρίς να δημιουργηθεί κανένα εμπράγματο δικαίωμα για οιονδήποτε. Δύο σημαντικοί όροι που συνοδεύουν την απόφαση παραχώρησης, προβλέπουν πως τα έργα δεν θα πρέπει να δημιουργούν προβλήματα λειτουργίας και ασφάλειας ναυσιπλοΐας και πως η Motor Oil πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, ώστε να μην προκύψει κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος στους χερσαίους και θαλάσσιους χώρους.

Διπλωματία μετά μουσικής

Πρωτοβουλίες οικονομικής διπλωματίας αναλαμβάνει η δισκογραφική εταιρεία COBALT MUSIC. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, με απόφαση της επικεφαλής της COBALT MUSIC Άννας-Μαρίας Αντίππα η εταιρεία προχώρησε σε δωρεά υπό τη μορφή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το κράτος του Λιβάνου. Τη δωρεά ανέλαβε να τρέξει η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών. Η δωρεά δεν έγινε τυχαία. Σε συνέχεια της έκρηξης που έπληξε το λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου 2020 και τις καταστροφικές συνέπειές της σε ανθρώπινες απώλειες, η Ελλάδα στάθηκε αλληλέγγυα στον λιβανικό λαό μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό έγινε και σε επίπεδο κράτους και σε επίπεδο επιχειρηματικής κοινότητας. Σε αυτή την προσπάθεια συστρατεύτηκε και η COBALT MUSIC. Για όσους δεν το γνωρίζουν η COBALT MUSIC αποτελεί το σχήμα που διαδέχθηκε τη Universal Music Greece προ οκταετίας, ενώ η οικογένεια Αντίππα έχει παρουσία στην ελληνική δισκογραφία πάνω από πέντε δεκαετίες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.