ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατακόρυφη πτώση στα έσοδα του e-ΕΦΚΑ τον Ιανουάριο - Οι λόγοι

Κατακόρυφη πτώση στα έσοδα του e-ΕΦΚΑ τον Ιανουάριο - Οι λόγοι
INTIME

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ στο ξεκίνημα του 2021 καθώς ο συνδυασμός παρατεταμένου lockdown και αναστολών συμβάσεων για πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζομένους και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έβαλαν στον «πάγο» την αγορά εργασίας οδήγησαν για άλλο έναν μήνα τα έσοδα του ασφαλιστικού γίγαντα σε σημαντική συρρίκνωση.

Τον Ιανουάριο τα έσοδα από τη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, που είναι ο μεγάλος αιμοδότης του ασφαλιστικού συστήματος, σημείωσαν πτώση 28,5%, καθώς μειώθηκαν κατά 244 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020. Πέρυσι τον Ιανουάριο είχαν εισπραχθεί 855 εκατ.ευρώ, ενώ εφέτος εισπράχθηκαν μόλις 611 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2021 το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων για το 2021 προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 418 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 283 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το οικονομικό έτος 2020.

Ειδικότερα, στο σκέλος των εσόδων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί μείωση ύψους 1,08 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1,978 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι εντός του 2020 ο e-ΕΦΚΑ επιχορηγήθηκε με το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ για την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών των συντάξεων.

Επιπλέον, μειωμένες κατά 632 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 αναμένεται να είναι και οι έκτακτες μεταβιβάσεις που λαμβάνει ο e-ΕΦΚΑ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία Covid-19, λόγω της ανάγκης εφαρμογής λιγότερων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας εντός του 2021.

Αντίθετα, ο προϋπολογισμός εκτιμούσε πως οι ασφαλιστικές εισφορές, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ρυθμίσεις οφειλών, θα ήταν αυξημένες κατά 1,08 δισ. ευρώ, ενόψει της αναμενόμενης επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και της ενίσχυσης της απασχόλησης. Αυτή η πρόβλεψη δεν επιβεβαιώνεται όμως.

Ομοίως, υπήρχε η εκτίμηση ότι οι δαπάνες το 2021 θα παρουσίαζαν μείωση κατά 1,046 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος, απεικονίζοντας από τη μία τις μειωμένες μεταβιβάσεις προς τρίτους λόγω της καταβολής των αναδρομικών των συντάξεων εντός του 2020 και από την άλλη την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 499 εκατ. ευρώ, η οποία κυρίως οφείλεται στην εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του 2021. Αλλά και αυτή η πρόβλεψη μάλλον δεν θα επιβεβαιωθεί.