ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Πιθανή η επέκταση ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης και η παράταση του προγράμματος Ηρακλής

Σταϊκούρας: Πιθανή η επέκταση ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης και η παράταση του προγράμματος Ηρακλής
Intime News

Το ενδεχόμενο για πιθανή επέκταση των οικονομικών μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας άφησε ανοιχτό ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ έως τον Οκτώβριο του 2022 και ετοιμάζει πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ διάρκειας 8 μηνών για την επιδότηση «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.  

Αναφερόμενος στο ζήτημα το «κόκκινων δανείων» εξήγησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα στήριξης της ΕΕ πρέπει να συνεχιστούν. Αυτό είπαμε και στο πρόσφατο Eurogroup. Αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και νομίζω ότι θα έχει αίσια έκβαση».

Επιπλέον εξήγησε, ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στα ευρωπαϊκά όργανα πρόταση επέκτασης του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ, όπως έγινε στην Ιταλία 4 φορές. «Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται θετικά προς αυτή την πρωτοβουλία. Προτείνουμε επέκταση του προγράμματος από τον Απρίλιο του 2021 εως τον Οκτώβριο του 2022. Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης κόκκινων δανείων φθάνοντας σε μονοψήφια ποσοστά. Η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης σημαντικού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων με ενδεχόμενη πρόβλεψη για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση».

Σχετικά με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου, προσθέτοντας ότι δρομολογείται ειδικό πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για κρατική επιδότηση επιχειρηματικών δανείων.

«Δρομολογούμε νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα παρέχει επιδότηση μέρους δόσεων δανείων επιχειρήσεων για 8 μήνες. Επιλέξιμες θα είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές, ατομικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Θα παρέχουμε επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών με επιδότηση 50% της δόσης. Σε μη εξυπηρετούμενα η επιδότηση θα ανέλθει στο 80% για να αποφευχθούν πλειστηριασμοί».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μήνυση σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη για βιασμό 14χρονου - Μηνυτήρια αναφορά και από τη Μενδώνη