ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20 προς Ευρώπη: «Περισσότερα χρήματα για να σας ενισχύσουμε»

G20 προς Ευρώπη: «Περισσότερα χρήματα για να σας ενισχύσουμε»

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου προς την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, εάν θέλει να υπάρξει μεγαλύτερη βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο» ήταν το βασικό συμπέρασμα της Συνόδου.

Με αυτό το τρόπο εντείνονται οι πιέσεις στην Γερμανία να σταματήσει να φέρνε αντιρρήσεις για μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ταμείο διασώσεων.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει στείλει αντικρουόμενα μηνύματα αναφορικά με το εάν είναι έτοιμη να αμβλύνει τη στάση της, ενώ δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις το Σαββατοκύριακο να στηρίξει την ενίσχυση της «δύναμης πυρός» της περιοχής.

Οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G20, ότι θα επαναξιολογήσουν τον επόμενο μήνα την ισχύ του ταμείου διάσωσής τους.

Αυτό θα δώσει «ζωτικής σημασίας πληροφορίες» στις χώρες των G20 όταν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν με περισσότερα χρήματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20.

«Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την έλλειψη ισχυρότερου ευρωπαϊκού τείχους ασφαλείας και το ΔΝΤ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς περισσότερη ορατότητα σε ότι αφορά τα σχέδια της Ευρώπης», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.