ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός για τη Halkbank

Σφίγγει ο κλοιός για τη Halkbank
AP

Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα. Ο Ατίλα διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank και είχε καταδικαστεί το 2018 στις ΗΠΑ.

Η Halkbank έχει κατηγορηθεί για παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει στις ΗΠΑ νέα δίκη για την υπόθεση όπου μπορεί να γίνουν αποκαλύψεις για τον ρόλο σε αυτή ακόμη του του Ταγίπ Ερντογάν και τους γαμπρού του και πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η παραίτηση Ατίλα μπορεί να συνδέεται με προσπάθεια της Αγκυρας να καλοπιάσει την Ουάσιγκτον πριν από τη νέα εκρηκτική δίκη. Ο Ατίλα φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή του με δική του πρωτοβουλία και αυτή έγινε δεκτή από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ατίλα καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2018 στις ΗΠΑ και αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο του 2019 επιστρέφοντας με δάφνες στην Τουρκία. Ο διορισμός του ως επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σχολιάστηκε ως ανταμοιβή για την άρνησή του να εμπλέξει την τουρκική κυβέρνηση στη δίκη στις ΗΠΑ.