ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψήφισμα 565 συμβολαιογράφων για τις αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ψήφισμα 565 συμβολαιογράφων για τις αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Προχειρότητα στην αλλαγή του τρόπου μεταβίβασης ακινήτων εντοπίζουν και καταγγέλλουν μέσω επιστολής - ψηφίσματος 565 συμβολαιογράφοι.

Η επιστολή απευθύνεται στους υπουργούς Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και στον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργου Πιτσιλή και καταγγέλεται η προχειρότητα στην αλλαγή του τρόπου μεταβίβασης των ακινήτων, όπως διαμορφώθηκε με την απόφαση (Α.1031/2021) της Α.Α.Δ.Ε.

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν την τροποποίηση της επίμαχης απόφασης στο σκέλος που αφορά τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ο οποίος θεωρούν ότι πρέπει να διενεργείται αυτόματα από την πλατφόρμα , όπως γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ, και τον έλεγχο και εκκαθάριση της δήλωσης ΦΜΑ αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή της και όχι αφού περάσουν 60 ημέρες.

Παράλληλα, προτείνουν:

«α) την απλοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου και την καθιέρωση λίγων βασικών και ξεκάθαρων κανόνων που δεν θα επιδέχονται ερμηνειών ώστε να καθίσταται αρχικά δυνατή ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας,
β) τον δραστικό περιορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών και
γ) μία απλή και εύχρηστη πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, όπου με την απλή συμπλήρωση των βασικών προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου, θα υπολογίζεται αυτόματα η αξία του και θα βεβαιώνεται ο αντίστοιχος φόρος με δεδομένα που θα παρέχει η ίδια φορολογική αρχή που είναι η μόνη αρμόδια ως προς αυτό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 707 διασωληνωμένους, 1.496 μολύνσεις και 53 νεκρούς