ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διαδοχή στην Εθνική Τράπεζα, η Gnosis Ιnvestments και ένα ευχαριστώ για τον Ευκλείδη

Η διαδοχή στην Εθνική Τράπεζα, η Gnosis Ιnvestments και ένα ευχαριστώ για τον Ευκλείδη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι 25 του ΤΧΣ

«Εμείς 25 άτομα ήμαστε, τί να πρωτοκάνουμε;» Η αναφορά ανήκει σε στέλεχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ειπώθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έθεσε θέμα προβληματικής παρακολούθησης των πεπραγμένων των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών. Δεν είμασταν αυτήκοοί μάρτυρες, οπότε μεταφέρουμε την εν λόγω στιχομυθία με την όποια επιφύλαξη. Αυτό που δεν μεταφέρουμε με επιφύλαξη είναι οι ευχαριστίες του προέδρου του ΤΧΣ κ. Βερύκιου για το εποικοδομητικό κλίμα που διεξήχθη η τηλεδιάσκεψη του ιδίου και των στελεχών του Ταμείου κ.κ. Τσατσαρώνη και Ξηρουχάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στο τέλος του call ο κ. Βερύκιος ευχαρίστησε ονομαστικά τους συμμετέχοντες και μεταξύ άλλων και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μια λεπτομέρεια. Ο Ευκλείδης δεν μετείχε στην τηλεδιάσκεψη!

Η Gnosis Investments

Μεγάλη διεισδυτικότητα στην αγορά ακινήτων της Αθήνας επιδεικνύει η εταιρεία Gnosis Ιnvestments (πρώην BZPW Real Estate Development), έχοντας αποκτήσει τους τελευταίους 48μήνες ακίνητα εμπορικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων το ακίνητο της Τράπεζας της Ελλάδος στο Φάληρο, το κτίριο του Κεράνη στον Πειραιά και ένα ακίνητο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Πλάκα. Η Διοικητική ομάδα της Gnosis Ιnvestments, ήτοι οι Ισραηλινοί Eran Reinisch ,Guy Zadik, Yuval Beneraf, Gal Wagner και Israel Basson, αλλά και ο Έλληνας Πέτρος Πολίτης, εμφανίζονται ως μέτοχοι σε περίπου δέκα εταιρείες, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους και κάποια από τα προαναφερόμενα ακίνητα. Η Gnosis Ιnvestments έχει δρομολογήσει ήδη τη δημιουργία εταιρείας holding, της Greenfield Real Estate, στην οποία πιθανότατα θα περιέλθουν κάποια από τα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια ακινήτων. Αν και οι ΙΚΕ που έχουν συσταθεί από τους Ισραηλινούς εμφανίζονται να έχουν ελάχιστα κεφάλαια (π.χ. 1.000 ευρώ), ωστόσο η χρηματοδοτική ισχύς της Gnosis Ιnvestments δεν αμφισβητείται. Είναι ενδεικτικό πως ο προαναφερθείς Eran Reinisch τρέχει το fund Excaliber Capital, ένα «Multi-Family Office» το οποίο διαχειρίζεται περιουσία εύπορων Ισραηλιτών. Πάντως, η φορολογική εκπροσώπηση των Ισραηλιτών στην Ελλάδα, δείχνει πως κάποιες διαδικασίες σε Λευκάδα και Θεσσαλονίκη δεν έχουν γίνει με τη δέουσα προσοχή…

To CVC και η Eurobank

Μπορεί η CVC Capital Partners κατά τη διαδικασία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής να είχε εξασφαλίσει στη βάση προφορικής συμφωνίας χρηματοδότηση έως 200 εκατ. ευρώ από την Eurobank, ωστόσο τελικά δεν θα χρειαστεί τα χρήματα αυτά. Όπως πληροφορήθηκε αρμοδίως η στήλη, η δομή της συμφωνίας που πέτυχε η CVC με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά του 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΓΑ, της επέτρεψε να καλύψει το κόστος με «ίδιες δυνάμεις». Υπενθυμίζουμε πως η Εθνική Τράπεζα πουλά την Εθνική Ασφαλιστική σε αποτίμηση 385 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 60% των εποπτικών κεφαλαίων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η υποχρέωση της Εθνικής Τράπεζας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πώληση της θυγατρικής της, οδήγησε τη Διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος να εγγράψει νέα ζημιά απομείωσης 365 εκατ. ευρώ το 2020, μετά την απομείωση των 490 εκατ. ευρώ του 2019.

Ο Μιχαηλίδης και οι διάδοχοι

Από μέσα, από έξω ή από… πολύ έξω θα προέλθει ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του νυν προέδρου Κώστα Μιχαηλίδη ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για εκλογή μετά τη Γενική Συνέλευση του καλοκαιριού (κάτι που η στήλη είχε αποκαλύψει προ ημερών), τα σενάρια για τον αντικαταστάτη του δίνουν και παίρνουν. Το πρώτο από αυτά θέλει η αντικατάσταση να γίνεται από μέσα, δηλαδή από άνθρωπο που υπηρετεί ήδη στην Εθνική Τράπεζα και έχει το fit and proper, τυπικά και ουσιαστικά για να αναλάβει τη θέση. Μάλιστα, το σενάριο αυτό θέλει τον υποψήφιο να έχει και το «καλώς έχειν» της κυβέρνησης. Το δεύτερο σενάριο μιλάει για πλήρωση της θέσης από εγχώριο στέλεχος που όμως δεν έχει σχέση με την Εθνική Τράπεζα, όχι ιδιαίτερα προβεβλημένο, αλλά εξαιρετικά ταιριαστό για το ρόλο του μη εκτελεστικού προέδρου. Και το τρίτο σενάριο μιλά για τη μεγάλη επιστροφή στελέχους που προ δεκαετίας -και βάλε- είχε θητεύσει στην Εθνική Τράπεζα, αλλά τώρα ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Αν έπρεπε να στοιχηματίσει, η στήλη θα έβαζε τα χρήματά της στον πρώτο υποψήφιο, κρατώντας μια μικρή επιφύλαξη για τον δεύτερο. Μέχρι το καλοκαίρι βέβαια, πολλά μπορούν να γίνουν.

Οι επενδύσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη

Τα πράγματα στη ναυτιλία πηγαίνουν καλά για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, όμως ο ισχυρός εφοπλιστής το τελευταίο διάστημα δείχνει αποφασισμένος να κάνει «απόβαση» και στη στεριά. Και λογικό είναι, καθώς οι δουλειές ανοίγουν, οπότε γιατί να μείνει εκτός; Έτσι λοιπόν, σε πρώτη φάση –όπως πληροφορείται η στήλη- τοποθετείται στον κλάδο της ενέργειας, έχοντας αποκτήσει συμμετοχή στην Τέρνα Ενεργειακή, αγοράζοντας μετοχές που πούλησε ο Γιώργος Περιστέρης. Εξάλλου, αυτή δεν είναι η πρώτη συνεργασία των δύο ανδρών, καθώς, όπως είχε αποκαλύψει η στήλη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αποκτήσει ποσοστό και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αγοράζοντας μετοχές που πούλησε η ολλανδική Reggeborgh. Ένα δεύτερο επιχειρηματικό εγχείρημα του Βαγγέλη Μαρινάκη, που δεν σχετίζεται με την ενέργεια, είναι στο «δρόμο», αλλά δεν μπορούμε να πούμε πολλά ακόμη για αυτό. Εφόσον όμως τελεσφορήσει, θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο κλάδο που έχει πολύ ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.