ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Πόσο και πού μειώθηκαν οι τιμές και τα ενοίκια την περασμένη δεκαετία

Ακίνητα: Πόσο και πού μειώθηκαν οι τιμές και τα ενοίκια την περασμένη δεκαετία
ΙNTIME

Eurostat: Oι τιμές των κατοικιών το 2020 στην Ελλάδα σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένες κατά 28,1% και των ενοικίων κατά 25,2%.

Οι μειώσεις στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων στην Ελλάδα συμβάδισαν τη δεκαετία 2010-2020 και ήταν οι μεγαλύτερες με διαφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου κατά κανόνα η τάση ήταν έντονα ανοδική, σύμφωνα με στοιχεία.

Στο σύνολο της ΕΕ, οι τιμές των κατοικιών ήταν αυξημένες (στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010) κατά 28,6% και των ενοικίων κατά 14,9%. Η ταχύτερη αύξηση των τιμών των κατοικιών στην ΕΕ σημειώθηκε από τις αρχές του 2015, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άρχισε τα προγράμματα αγορών ομολόγων που ενίσχυσαν θεαματικά τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε μείνει εκτός του QE έως τον Απρίλιο του 2020 που η ΕΚΤ αποφάσισε λόγω της πανδημίας να αγοράζει και τα ελληνικά ομόλογα.

Εκτός από την Ελλάδα, μείωση των τιμών των κατοικιών την περασμένη δεκαετία σημειώθηκε και στην Ιταλία (15,2%), την Ισπανία (5,2%) και την Κύπρο (3,4%).

Μείωση ενοικίων σημείωσε, εκτός της Ελλάδας, μόνο η Κύπρος (4,1%).

Ρεκόρ αύξησης των τιμών κατοικιών στην Ευρωζώνη εν μέσω πανδημίας
Οι τιμές των ακινήτων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 με ετήσιο ρυθμό 5,4% που είναι ο υψηλότερος από το τέταρτο τρίμηνο του 2006, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,7%, σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat (για την Ελλάδα δεν δημοσιεύονται σχετικά στοιχεία).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (16,7%), τη Δανία (9,8%) και τη Λιθουανία (9,4%).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.