ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Μελετούν τον τρόπο με τον οποίο θα …κρατικοποιηθούν!

Τράπεζες: Μελετούν τον τρόπο με τον οποίο θα …κρατικοποιηθούν!

Πολύ δύσκολο αποδεικνύεται το εγχείρημα της συμπλήρωσης του ποσοστού – στόχου για το ελληνικό PSI μέσα στην εβδομάδα που άρχισε να «τρέχει» από σήμερα.

Ως τη Παρασκευή, η διαδικασία θα πρέπει να έχει κλείσει, με τους ομολογιούχους που θα δηλώσουν συμμετοχή να φτάσουν στο 75%.

Προς το παρόν, όμως, ο πήχης δείχνει να είναι σχεδόν άπιαστος.

Ακόμα και οι ελληνικές τράπεζες, δεν έχουν δηλώσει ακόμα τι θα πράξουν κι αυτό γιατί δεν έχουν βρει ακόμα τρόπους να καλύψουν την «αιμορραγία» που θα συνεπάγεται το «κούρεμα».

Μέσα στο Σαββατοκύριακο έλαβαν χώρα διάφορες συναντήσεις τραπεζικών επιτελείων, προκειμένου να σταθμιστεί η κατάσταση, τώρα που όλα οδεύουν στην τελική ευθεία.

Κι όπως πληροφορούμαστε, όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: όλες οι τράπεζες, άλλη περισσότερο κι άλλη λιγότερο, θα χρειασθεί να καταφύγουν στην λύση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όπερ σημαίνει στη μερική ή ολική τους κρατικοποίηση, για άγνωστο, προς το παρόν, χρονικό διάστημα. ήδη σε αρκετά επιτελεία μελετούν τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει κάτι τέτοιο και φέρονται να καταλήγουν στην επιλογή του διαχωρισμού των τραπεζών τους σε bad και good τράπεζες.

Υπάρχουν και κάποιες προτάσεις για τη σύσταση ξεχωριστών funds στα οποία θα μπορούσαν να περάσουν τα κακά assets, ωστόσο, δείχνουν να είναι περισσότερο περίπλοκες, απ ό,τι υπολογίζονταν αρχικά.

Γι' αυτό κι εγκαταλείπονται, αργά αλλά σταθερά.

Σε όποια απόφαση κι αν καταλήξουν, πάντως, θα πρέπει να το κάνουν μέσα στις προσεχείς τέσσερις μέρες, καθώς η διαδικασία την Παρασκευή ολοκληρώνεται.

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 75%, τότε μετατρέπεται αυτομάτως σε υποχρεωτική, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των CDS.

Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.