ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Τη Μεγάλη Τρίτη η κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν

Σκυλακάκης: Τη Μεγάλη Τρίτη η κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν

Στην αποκάλυψη πως η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης τη Μεγάλη Τρίτη προχώρησε μιλώντας στον Σκάϊ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως το σχέδιο έχει ήδη παρουσιαστεί στο υπουργικό και σήμερα θα γίνει συζήτηση με τους θεσμούς. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το σχέδιο έχει γραφτεί και κοστολογηθεί και ήδη έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις με την Κομισιόν. Ανέφερε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 60 μεταρρυθμίσεις με στόχο να βελτιωθεί ο τρόπος που δουλεύει το δημόσιο και οι επιχειρήσεις.Επίσης, τόνισε πως αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει η δουλειά για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, πρωταρχικός στόχος του σχεδίου είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, εθνικό προϊόν και απασχόληση, κενό ενδημικό των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, που επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών, για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, ώστε να κινητοποιήσει σημαντικότατα επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια.

Για την υλοποίηση του Σχεδίου η Ελλάδα ζητά το σύνολο των πόρων που μπορεί να λάβει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δηλαδή 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια. Με χρήση των μέσων αυτών και αξιοποιώντας τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων, το «Ελλάδα 2.0» επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικούς επενδυτικούς πόρους 57 δισ. ευρώ.