ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Παράταση στην υποβολή χωριστών δηλώσεων - Ποιους συμφέρει

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Παράταση στην υποβολή χωριστών δηλώσεων - Ποιους συμφέρει

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Χωριστές δηλώσεις συζύγων - Ποιους συμφέρει και πότε

Τα έγγαμα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης μπορεί να φαίνεται δελεαστική, ωστόσο, κρύβει πολλές παγίδες.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τη γνωστή φοροτεχνικό κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη.

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό «η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης συμφέρει βασικά τα έγγαμα ζευγάρια τα οποία έχουν μεγάλη διαφορά στα εισοδήματά τους. Όταν πχ. ο σύζυγος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος και η σύζυγος δικαιούνται επιστροφής φόρου, τότε με την ξεχωριστή φορολογική δήλωση η σύζυγος θα λάβει κανονικά την επιστροφή» διευκρίνισε η κυρία Μακριδάκη.

Επίσης, «συμφέρει στις περιπτώσεις που ο σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και η σύζυγος δικαιούται επιστροφής φόρου. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται κανονικά φορολογική ενημερότητα για την σύζυγο και της επιστρέφεται το ποσό που δικαιούται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με την οφειλή του συζύγου».

«Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες παγίδες» τόνισε η φοροτεχνικός.

Το βασικό είναι η κάλυψη των τεκμηρίων καθώς αυξάνεται το ποσό του ελάχιστου τεκμηρίου που καλείται το ζευγάρι να καλύψει. Το ελάχιστο τεκμήριο κάθε συζύγου καθορίζεται ατομικά στα 3.000 ευρώ για τον καθέναν, για το ζευγάρι συνολικά αυξάνεται στις 6.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει για το έγγαμο ζευγάρι με κοινή δήλωση. Επιπλέον, το ίδιο ισχύει και για την ανάλωση κεφαλαίου, την οποία επικαλούνται για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρο όσοι δηλώνουν μειωμένα εισοδήματα.

Τέλος, μπορεί να χαθούν ή να μειωθούν κοινωνικά επιδόματα, αφού ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα.

Παράταση στην υποβολή χωριστών δηλώσεων

Ο Νόμος 4797/2021 που δημοσιεύτηκε τροποποιεί κάποια σπουδαία σημεία στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων.

Ένα από αυτά είναι και η παράταση της εκδήλωσης επιθυμίας των φυσικών προσώπων να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση φέτος , έτος 2021 , για τα εισοδήματα που είσπραξαν το 2020.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 33 δίδεται παράταση της προθεσμίας επιλογής της υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων των συζύγων .

Προσθήκη παρ. 67 στο άρθρο 72 του ν. 4172/2013. Στο άρθρο 72 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) προστίθεται παρ. 67 ως εξής:

«67. Εξαιρετικά, για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, ως προθεσμία υποβολής της ανέγκλητης δήλωσης της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 ορίζεται η 6η Μαΐου 2021».

«Έως και 6 Μαΐου 2021, παίρνουν παράταση οι αιτήσεις στην ΑΑΔΕ, ώστε να ανοίξει το σύστημα για χωριστή φορολογική δήλωση μεταξύ των συζύγων» τόνισε η κυρία Μακριδάκη.

«Το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα είναι σε λειτουργία μετά τις 7/5/2021» επισήμανε η φοροτεχνικός.

Έτσι, «η 6η Μαΐου θεωρείται η καταληκτική ημέρα της προθεσμίας εντός της οποίας ένας εκ των δύο συζύγων , είναι αρκετό και μπορεί να επιλέξει με ανέκκλητη δήλωσή του, τη χωριστή υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος» κατέληξε η φοροτεχνικός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ στο Newsbomb.gr: Είναι έτοιμη η Ευρώπη για μία νέα πανδημία;