ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Από 31/5 οι αιτήσεις επιχειρήσεων για επιδότηση πάγιων δαπανών - Δικαιούχοι και ποσά

ευρώ/χρήματα

ΑΑΔΕ: Τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ προκειμένου οι τελευταίες να καλύψουν τμήμα των φορολογικών και ασφαλιστικών εξόδων τους.

To μέτρο θα έχει τη μορφή πιστωτικών σημειωμάτων συμψηφισμού με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οι οποίες θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων Ε1 και Ε3 . Έτσι, από τη μία πλευρά ενισχύεται η ρευστότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων και από την άλλη διασφαλίζεται η ροή εσόδων στον προϋπολογισμό του κράτους με τον περιορισμό των δυνητικών νέων απλήρωτων φόρων και εισφορών.

Η έκδοση των πιστωτικών σημειωμάτων αναμένεται εντός του Ιουλίου.

Δικαιούχοι

Το ύψος των voucher που θα εξαργυρώνονται για την πληρωμή φορών και εισφορών, με το μείγμα που θα επιλέγει ο επιχειρηματίας - δικαιούχος, θα υπολογίζεται ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις πο δόθηκαν από το κράτος (π.χ. επιτρεπτέες προκαταβολές).

Δικαιούχοι θα είναι όσοι:

Ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

Απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο μισθωτό πλήρους απασχόλησης.

Έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούντα

Παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020

Παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Οι δικαιούχοι θα υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:
παροχές σε εργαζόμενους,

ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,

ενέργεια,

ύδρευση,

τηλεπικοινωνίες,

ενοίκια,

λοιπά λειτουργικά έξοδα, και

χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Είναι δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3.

Οι επιχειρήσεις, αφού κάνουν τη φορολογική τους δήλωση, θα λαμβάνουν σε συνάρτηση με τις ζημιές που υπέστησαν και τις ενισχύσεις που έλαβαν ένα πιστωτικό στο Taxis και ένα ακόμα στον ΕΦΚΑ. Με αυτά θα πληρώνουν, μέσω συμψηφισμού, φόρους και εισφορές έως το τέλος του έτους.

Ο κάθε δικαιούχος επιχειρηματίας θα επιλέγει ο ίδιος το μείγμα εξαργύρωσης των voucher, καλύπτοντας ανάγκες έως το τέλος του 2021.

Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δεν μπορεί επίσης να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα. Ισχύει πλαφόν ενίσχυσης στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό ενίσχυσης

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:

Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.

Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Τα δίνουν όλα οι Γάλλοι - «Φορτώνουν» με νέα όπλα τις Belh@rra και «σβήνουν» αντιπάλους