ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν οι ανέπαφες συναλλαγές με τη χρήση καρτών, αλλά και η ζήτηση για μετρητά

Αυξήθηκαν οι ανέπαφες συναλλαγές με τη χρήση καρτών, αλλά και η ζήτηση για μετρητά
Pixabay

Μπορεί λόγω των συνθηκών που  έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία οι Έλληνες καταναλωτές να στρέφονται στις ανέπαφες συναλλαγές με τη χρήση χρεωστικών καρτών ακόμη και για ποσά μικρής αξίας που κυμαίνονται μέχρι και 2 ευρώ, ωστόσο το τελευταίο 18μηνο έχει αυξηθεί και η ζήτηση χρήματος σε φυσική μορφή.

Σήμερα οι χρεωστικές κάρτες έχουν φθάσει να αποτελούν το 89% των συναλλαγών όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν στο 75% και το 2018 στο 72%. Επιπλέον, μειώθηκε περαιτέρω η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρεωστική κάρτα. Στο τέλος Μαρτίου 2021 είχε φθάσει στα 26 ευρώ από 30 ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, ενώ το 2019 ήταν στα 33 ευρώ και το 2018 στα 35 ευρώ.

Παρά την εικόνα αυτή, στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν πως οι συνθήκες εξαιρετικής αβεβαιότητας που επέφερε η πανδημία ενίσχυσαν, μετά από αρκετά έτη, τη ζήτηση χρήματος σε φυσική μορφή.

Από το Μάρτιο του 2020 και μετά, διακόπηκε η σταδιακή υποχώρηση που παρουσίαζε η εγχώρια νομισματική κυκλοφορία από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και μετά.

Επιπρόσθετα, ως αποτέλεσμα των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και της συρρίκνωσης του τουρισμού το 2020 και στις αρχές του 2021, περιορίστηκαν δραστικά τόσο τα τραπεζογραμμάτια που εισέρρεαν προηγουμένως στη χώρα μας από ξένους επισκέπτες, αλλά και εκείνα που επανακατατίθεντο στο τραπεζικό σύστημα εκ μέρους επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας που την περίοδο της πανδημίας υπολειτουργούσαν ή τελούσαν σε αναστολή λειτουργίας.

Έτσι, αν και η μέση μηνιαία καθαρή εισροή τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα το 2019 και τα δύο αμέσως προηγούμενα έτη ανερχόταν σε 600 εκατ. ευρώ περίπου, το 2020 και το πρώτο πεντάμηνο του 2021 καταγράφηκε μικρή μηνιαία καθαρή εκροή της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και μετά, η ζήτηση τραπεζογραμματίων παρουσίασε ενδείξεις αποκλιμάκωσης, αν και εντεινόταν κατά διαστήματα λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων και της επέκτασης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.