ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα σε 183 ημέρες θα πρέπει να εισπραχθούν φόροι 25,7 δισ. ευρώ

Μέσα σε 183 ημέρες θα πρέπει να εισπραχθούν φόροι 25,7 δισ. ευρώ
INTIME

Φόρους ύψους 25,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπράξει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πιάσει τον ετήσιο στόχο για φορολογικά έσοδα 45,8 δισ. ευρώ.

Ο στόχος των 25,7 δισ. ευρώ μόνο εύκολος δεν είναι, καθώς προϋποθέτει πως αρχής γενομένης του Ιουλίου και έως το τέλος του έτους, το κράτος θα εισπράττει σε μηνιαία βάση φόρους ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2021 το Δημόσιο σε μηναία βάση εισέπραττε κατά μέσο όρο φόρους ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στο δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να καλυφθεί μια διαφορά 900 εκατ. ευρώ σε μηναία βάση, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση επενδύει κυρίως στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και σε μικρότερο βαθμό στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ.

Για να καταδείξουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει εν μέσω πανδημίας ο φορολογικός μηχανισμός αρκεί να αναφέρουμε πως για να πιαστεί ο στόχος των 25,7 δισ. ευρώ θα πρέπει έως το τέλος του έτους να εισπράττονται φόροι 140 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Και οι εισπράξεις αυτές είναι απαραίτητες για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλες υποχρεώσεις του Προϋπολογισμού που εκτός από τις τακτικές δαπάνες , βαρύνεται πλέον και με τις έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2021 οι κυριότερες παρεμβάσεις στήριξης εστιάζονται στις ακόλουθες:

  • Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.
  • Προγράμματα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΕΣΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνολικού ύψους 766 εκατ. ευρώ.
  • Νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για πολύ μικρές επιχειρήσεις με κόστος 220 εκατ. ευρώ που με τη μόχλευση η διαθέσιμη ενίσχυση ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ,
  • Επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Σεπτέμβριο, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 122 εκατ. ευρώ για την εν λόγω περίοδο,
  • Επιδότηση δανείων δανειοληπτών φυσικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ και νομικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021,
  • Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 200 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
  • Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και του ΟΑΕΔ, ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι σκέφτονται στην κυβέρνηση μετά το Lockdown της Μυκόνου;