ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Αναπόφευκτο ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Bloomberg: Αναπόφευκτο ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, εκτιμούν αναλυτές και επενδυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Λίγο μετά την έγκριση του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, το ΔΝΤ υποστήριξε ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετο δανεισμό ή περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.

Η Pacific Investment Management Co., που είναι και το μεγαλύτερο fund ομολόγων παγκοσμίων αναφέρει ότι παραμένει «επιφυλακτική» για το χρέος της ευρωζώνης, καθώς οι κίνδυνοι για την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχουν εξαλειφθεί.

«Η Ελλάδα έχει ακόμη να ανεβεί ένα πολύ απότομο βουνό» δήλωσε ο Χάρβιντερ Σιάν, της Royal Bank of Scotland, προσθέτοντας ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα φέρει τη χώρα σε βιώσιμη πορεία και ως εκ τούτου «ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα καταστεί αναγκαίο».

Η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι τα νέα ομόλογα που προέρχονται από το PSI θα βαθμολογηθούν με CCC, κατηγορία που απέχει μόλις τέσσερις βαθμίδες από την χρεοκοπία, καθώς θέτει θέματα που αφορούν τις προοπτικές ανάπτυξης, την πολιτική συναίνεση για την εφαρμογή των περικοπών και το μεγάλο δημόσιο χρέος.

«Υπάρχει μία φράση που λέει ότι όταν πτωχεύεις, κάντο σε μεγάλη κλίμακα» αναφέρει ο Άντερς Άσλαντ, του Ινστιτούτου Πίτερσον για τα διεθνή οικονομικά με έδρα την Ουάσινγκτον. «Υπάρχει μια μεγάλη προσδοκία στην αγορά ότι θα υπάρξει και κούρεμα του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας. Η ιδέα ότι ΕΚΤ δεν θα δεχθεί απώλειες είναι λανθασμένη» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 90%, ώστε να διασφαλιστεί η θέση της στην ευρωζώνη.

Η Pimco εξακολουθεί να βλέπει ότι το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από την 17μελή ευρωζώνη αποτελεί βασικό κίνδυνο. «Οι επικείμενες εκλογές στις αρχές Μαΐου μπορεί να βγάλουν μια κυβέρνηση πιο εχθρική προς την ευρωζώνη και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για δημοσιονομική λιτότητα», υποστηρίζει ο επικεφαλής του χαρτοφυλακίου για την Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η JP Morgan εκτιμά ότι τα επόμενα τρία χρόνια η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί επιπλέον 20 δισ. ευρώ , λόγω της ύφεσης που θα δημιουργήσουν τα μέτρα λιτότητας. Στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας δεν αποκλείει την πιθανότητα συμπληρωματικής δράσης, όπως για παράδειγμα μείωση των επιτοκίων και παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

«Η περαιτέρω στήριξη είναι πιο πιθανή από την εγκατάλειψη της Ελλάδας» υποστηρίζει ο Άλεξ Τζόνσον, υψηλόβαθμο στέλεχος της Fischer Francis Trees & Watts. «Τα δάνεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ μπορεί να αναδιαρθρωθούν κάποια στιγμή, αλλά η Ελλάδα και οι πολίτες της φαίνεται ότι θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ. Την ίδια επιθυμία φαίνεται ότι έχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υποστηρίζει.