ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας chef στον Τειρεσία, το σίριαλ της City Insurance και η Bellamia Farms

Ένας chef στον Τειρεσία, το σίριαλ της City Insurance και η Bellamia Farms

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Σεφ στον Τειρεσία

Γνωστός σεφ και ιδιοκτήτης πασίγνωστου εστιατορίου παραλίγο να πάθει συγκοπή όταν ενημερώθηκε από την τράπεζά του ότι το όνομα του βρίσκεται στη «μαύρη» λίστα του Τειρεσία. Η αποκάλυψη έγινε εντελώς τυχαία στα πλαίσια μιας συναλλαγής που ήθελε να διευθετήσει. Όπως μαθαίνουμε, ο εν λόγω σεφ με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι έχουν σφραγιστεί τέσσερις επιταγές που έχουν εκδοθεί από ΕΠΕ που διευθύνει εκείνος. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης διαπίστωσε ότι οι επιταγές είχαν δοθεί από άτομο το οποίο είχε εξουσιοδοτηθεί να τρέχει υποθέσεις της εταιρείας. Αφού προχώρησε στην κατάθεση μηνύσεων για την υπόθεση, ο σεφ προσπαθεί τώρα να ξεδιαλύνει το κουβάρι για να καθαρίσει το όνομα του στον Τειρεσία.

Το ρουμανικό σίριαλ

Το «σίριαλ» της απόκτησης της τρίτης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ρουμανίας, της City Insurance, από την I3CP Holdings με έδρα την Ολλανδία, απέκτησε πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ASF) της Ρουμανίας ανακοίνωσε χθες πως δεδομένου ότι η City δεν στηρίχθηκε κεφαλαιακά έως τις 6 Σεπτεμβρίου με 148 εκατ. ευρώ , εξετάζεται πλέον ακόμη και η ανάκληση της αδείας της. Η City Insurance έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Αφενός διότι η ρουμανική εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), και έως πρόσφατα είχε ασφαλισμένα σχεδόν 180.000 αυτοκίνητα στη χώρα μας. Αφετέρου διότι στους μετόχους της I3CP Holdings που στις 6 Απριλίου ήλθε σε συμφωνία με την Vivendi International για να αποκτήσει την City Insurance , περιλαμβάνονται ο Ελληνοαμερικανός Πίτερ Άντριους, ομογενής επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος. Γιατί από τις 6 Απριλίου έως σήμερα η I3CP Holdings δεν έχει αποκτήσει την City; Διότι η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της Ρουμανίας δεν έχει εγκρίνει τον νέο επενδυτή, ήτοι η I3CP Holdings δεν έχει περάσει το regulatory approval process. Πηγές μας αναφέρουν πως ο πλήρης φάκελος της I3CP Holdings έχει κατατεθεί εδώ και 14 ημέρες στις ρουμανικές αρχές και πως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας έχει ήδη περάσει από ακρόαση. Πληροφορούμαστε ακόμη πως ο νομικός σύμβουλος της I3CP Holdings, η Dentons Europe, έχει πράξει τα δέοντα για να είναι ο φάκελος του νέου επενδυτή πλήρης. Εάν τελικά η ASF πειστεί για την ικανότητα της I3CP Holdings να αποκτήσει και να τρέξει την City Insurance θα το μάθουμε εντός των επομένων λίγων ημερών

Μαζικές αποδεσμεύσεις

Διάταξη νόμου που ψηφίσθηκε στα μέσα Ιουλίου προβλέπει πως στις περιπτώσεις που οι εισαγγελικές Αρχές ή η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έχουν δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία εμπλεκομένων σε εγκληματικές πράξεις, οι εν λόγω κατηγορούμενοι μπορούν να ζητήσουν να εξαιρεθούν του «παγώματος», ποσά που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης και συντήρησης τους, αλλά και των οικογενειών τους. Με το που ψηφίσθηκε η εν λόγω διάταξη δικηγόροι κατηγορουμένων κατέκλεισαν τις Αρχές με αιτήματα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων πελατών τους. Βλέπετε ο νόμος 4816/2021 προβλέπει πως του «παγώματος» εξαιρούνται εκτός από τα ποσά που είναι αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης, συντήρησης ή λειτουργίας των ενδιαφερόμενων προσώπων ή των οικογενειών τους, και τα έξοδα για τη νομική τους υποστήριξη και τα βασικά έξοδα για τη διατήρηση των δεσμευμένων περιουσιακών τους στοιχείων. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε «παράθυρο» αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων , το οποίο οι Αρχές αντιμετωπίζουν με προβληματισμό. Και ήδη έχουν γίνει «συστάσεις» στο υπουργείο Δικαιοσύνης…

H Bellamia και οι σπουδαστές

Πολύς λόγος έχει γίνει για την ανάγκη στήριξης θέσεων εργασίας, ειδικά σε τεχνικά επαγγέλματα και η περίπτωση της Bellamia Farms είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η εν λόγω εταιρεία ετοιμάζεται να υλοποιήσει μεγάλη επένδυση που περιλαμβάνει τη δημιουργία θερμοκηπίου και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Λαμίας. Από την επένδυση αυτή θα προκύψουν πάνω από 200 θέσεις εργασίας, σχετικές προφανώς με το αντικείμενό της. Απευθύνθηκε λοιπόν στα τοπικά δημόσια ΙΕΚ προτείνοντας να χορηγήσει το κόστος δημιουργίας των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης, ώστε να μπορεί να αντλήσει εργατικό δυναμικό από την τοπική κοινωνία. Όπως μαθαίνουμε, ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση από τα ΙΕΚ, αλλά εκφράζεται η ελπίδα πως η πρωτοβουλία της Bellamia θα λειτουργήσει ως «λίπασμα», ώστε να καρποφορήσει η δημιουργία των νέων τμημάτων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.