ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα προς πολτοποίηση ομόλογα, τα «ελληνικά» ETF και το cooling-off period της Κεφαλαιαγοράς

Τα προς πολτοποίηση ομόλογα, τα «ελληνικά» ETF και το cooling-off period της Κεφαλαιαγοράς

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η καταστροφή ομολόγων

Τους τίτλους τέλους σε μια «λειτουργία» της διοίκησης που μέτρα 194 χρόνια βάζει απόφαση που υπέγραψε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών συστάθηκε η τελευταία τριμελής επιτροπή για την παραλαβή, καταμέτρηση και καταστροφή τίτλων κρατικών δανείων. Για όσους αναρωτιούνται εάν υπάρχουν ακόμη και σήμερα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια σε φυσική μορφή, δηλαδή έγχαρτοι τίτλοι, η απάντηση είναι πως δεν υπάρχουν. Υπήρχαν από το 1827 -με τα πρώτα «δάνεια της ανεξαρτησίας» - έως και το 1999. Από το 1999, οπότε τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά αϋλων τίτλων του Δημοσίου (ΗΔΑΤ), τα κρατικά ομόλογα έχουν σταματήσει να εκδίδονται σε φυσική μορφή. Ωστόσο, παρά την λειτουργία της ΗΔΑΤ τα τελευταία 22 χρόνια, η επιτροπή για την παραλαβή, καταμέτρηση και καταστροφή τίτλων κρατικών δανείων συνέχισε να υφίσταται. Αυτό διότι το Δημόσιο συνέχισε να παραλαμβάνει προς καταστροφή έγχαρτα ομόλογα προπολεμικών δανείων, αλλά και τίτλους που είχαν εκδοθεί προ του 1999 (μετά την ακινητοποίηση ή την αποϋλοποίησή τους). Ενδεικτικά, από το 2001, όταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο Νίκος Χριστοδουλάκης, είχε δοθεί 20ετής προθεσμία εμφάνισης των τίτλων προπολεμικών δανείων. Αυτή η προθεσμία εξέπνευσε μόλις προσφάτως. Έτσι, η τριμελής επιτροπή για την παραλαβή, καταμέτρηση και καταστροφή τίτλων κρατικών δανείων που συστάθηκε προ ημερών θα είναι η τελευταία που θα φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο. Ουσιαστικά, μετά από ειδικό έλεγχο και καταμέτρηση θα εγκρίνει να οδηγηθούν σε ειδική εγκατάσταση στον Ασπρόπυργο για να γίνουν χαρτοπολτός, όσα από τα προαναφερόμενα ομόλογα έχουν συγκεντρωθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή η παρτίδα κρατικών ομολόγων θα είναι η τελευταία που θα οδηγηθεί προς καταστροφή και έτσι θα μπει τέλος σε μια πρακτική που ίσχυε για περισσότερους από τρεις αιώνες…

Τα ETF και το ΑΕΠ

Μπορεί οι διεθνείς οίκοι και οι επενδυτικές φίρμες να αναθεωρούν ανοδικά, ο ένας πίσω από τον άλλο, τα στοιχεία για την ελληνική ανάπτυξη το 2021, ωστόσο αυτές οι αναβαθμίσεις δεν επηρεάζουν τους επενδυτές και ειδικά τους ξένους επενδυτές. Ξεκάθαρη απόδειξη για αυτό είναι η πορεία των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) που επενδύουν αποκλειστικά σε ελληνικές μετοχές του Global X MSCI Greece και του Lyxor MSCI Greece. Και τα δύο ETF βρίσκονται σήμερα χαμηλότερα των επιπέδων που ήταν στις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου , τα οποία έδειξαν ανάπτυξη 16,2% σε ετήσια βάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεν επηρεάζουν τους επενδυτές. Απλά, οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει αυτό το αποτέλεσμα , όπως και ότι θα ακολουθήσει στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Και μην θεωρείται πως η άνοδος 16,2% της Ελλάδος είναι πανευρωπαϊκή πρωτιά. Η Ιρλανδία για παράδειγμα αναπτύχθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 με ρυθμό 21,6% σε ετήσια βάση. Η δε Ισπανία αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό 19,8%, κ.ο.κ. Οπότε, καταλαβαίνετε πως η προσοχή των επενδυτών στην παρούσα φάση είναι εστιασμένη στα εταιρικά μεγέθη και όχι στα μακροοικονομικά.

Ο CEO του Χρηματιστηρίου

Στο προηγούμενο Over The Counter σας ενημερώναμε για τη συζήτηση που άνοιξε ξαφνικά για «δομικό ανασχηματισμό» της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με απομάκρυνση του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου Σωκράτη Λαζαρίδη. Μέσα στο Σαββατοκύριακο κάποιοι «διάνθισαν» τη συζήτηση αυτή ρίχνοντας ονόματα στο τραπέζι για τους πιθανούς διαδόχους του κ. Λαζαρίδη στο τιμόνι του Χρηματιστηρίου. Μάλιστα, ένα εκ των ονομάτων που έπεσε στο τραπέζι είναι εκείνο της σημερινής Αντιπρόεδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νατάσας Στάμου. Αυτό όχι τυχαία. Βλέπετε η κ. Στάμου έχει εργαστεί για 20 χρόνια στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αρχικά ως μέλος του νομικού τμήματος και μετέπειτα ως επικεφαλής κανονιστικής συμμόρφωσης του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υπεύθυνη προστασίας δεδομένων (ήταν ο Σωκράτης Λαζαρίδης εκείνος που επέλεξε το 1999 τη κ. Στάμου , τότε νέα δικηγόρο, για να εργαστεί στην ΕΧΑΕ). Αυτό που δεν γνωρίζουν οι διακινούντες τα σενάρια αυτά είναι πως ακόμη και εάν η κ. Στάμου προτεινόταν για τη θέση αυτή - κάτι που θα προϋπέθετε πως θα είχε προηγηθεί μια πολύμηνη διαδικασία προκήρυξης της θέσης του CEO του Χρηματιστηρίου, συνεντεύξεων και διαμόρφωσης short list - για όσο διάστημα παραμένει στην ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει ασυμβίβαστο για την άμεση ανάληψη οποιασδήποτε θέσης σε φορέα που εποπτεύει σήμερα η Κεφαλαιαγορά. Και μπορεί στο παρελθόν να είχαμε τέτοια «κρούσματα», όπου επόπτης, μέσα σε 24ώρες από την αποχώρησή του, ανέλαβε θέση σε επιχείρηση που επόπτευε, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση της κ. Στάμου. Αυτό διότι πλέον η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), ακολουθώντας την πρακτική της SEC, έχει υιοθετήσει cooling-off period ενός έτους για τους επόπτες των εθνικών Αρχών. Αυτό σημαίνει πως για ένα χρόνο από την αφυπηρέτησή τους, κανένα μέλος του ΔΣ της Κεφαλαιαγοράς δεν θα μπορεί να εργαστεί σε εισηγμένη επιχείρηση. Όλα αυτά τα γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον η ίδια η κ. Στάμου, καθώς είναι ειδική σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Το σκάνδαλο Akazoo

Φαίνεται πως κάποιοι δεν ξέχασαν το σκάνδαλο της ελληνικής εταιρείας streaming media Akazoo, η οποία εξαπάτησε το αμερικανικό επενδυτικό κοινό, εισερχόμενη προς διαπραγμάτευση στον Nasdaq με πλαστές οικονομικές καταστάσεις. Η στήλη πληροφορείται πως τα άτομα που βρίσκονταν εξ αρχής στο επίκεντρο των ερευνών των εποπτικών αρχών, των δικηγορικών εταιρειών και των μεμονωμένων επενδυτών για το εν λόγω σκάνδαλο, ήτοι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, η οικονομική διευθύντρια του ομίλου Veronica Nocetti, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός και ο οικονομικός διευθυντής της Akazoo Pierre Schreuder εξακολουθούν να έχουν πολλά ανοικτά μέτωπα. Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ορκωτοί λογιστές της InternetQ – που ως μητρική ενοποιούσε την Akazoo-, καθώς πιστοποιούσαν στις Αρχές οικονομικά στοιχεία που ήταν στον «αέρα». Όπως πληροφορούμαστε σημαντικό κομμάτι των ερευνών έχει περάσει επί κυπριακού εδάφους. Το προς ποια κατεύθυνση κινούνται δεν το ξέρουμε, αλλά θα επανέλθουμε…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.