ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To «ηλεκτροσόκ» της ΕΥΔΑΠ, το Project Sky, το λουκάνικο και η ΕΚΤ

To «ηλεκτροσόκ» της ΕΥΔΑΠ, το Project Sky, το λουκάνικο και η ΕΚΤ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ηλεκτροσόκ για την ΕΥΔΑΠ

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, επηρεάζει σημαντικά ακόμη και επιχειρήσεις με προνομιακή θέση στην αγορά όπως η ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της επιχείρησης ύδρευσης για τα οικονομικά μεγέθη 9μηνου 2021, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 9μηνο του 2021 ανήλθε σε 14,8 εκατ. ευρώ, έναντι 13,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 10%. Η ΕΥΔΑΠ εκτιμά πως το κόστος ενέργειας για το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα ανέλθει περί τα 14 εκατ. ευρώ και το συνολικό κόστος ενέργειας για το 2021 θα ανέλθει σε 28 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020! Και τι θα κάνει η ΕΥΔΑΠ για να προστατευθεί από τις ανατιμήσεις; Όπως αποκάλυψε, είναι σε διαδικασία εύρεσης παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαγωνισμού, για τη μείωση του κόστους προμήθειας, έχει δρομολογήσει μελέτες και διαγωνισμούς σε ενεργοβόρες εγκαταστάσεις της για την αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων, σχεδιάζει να τοποθετήσει συστήματα ενεργειακού ελέγχου (monitoring) για βελτίωση των ενεργειακών επιδόσεων συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και έχει δρομολογήσει διαδικασίες διαγωνισμών για δημιουργία φωτοβολταϊκων σταθμών με ενεργειακό συμψηφισμό, για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το λουκάνικο, η Όμικρον και η ΕΚΤ

«Όλα έχουν ένα τέλος εκτός από το λουκάνικο που έχει δύο». Τη γερμανική αυτή παροιμία μετήλθε συνομιλητής της στήλης για να εκφράσει την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της πανδημίας και τις μεταλλάξεις της. Ωστόσο, στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη δεν έχουν όρεξη για χιούμορ. Βλέπουν πως η πανδημία βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιο έντονες και δομικές από ότι αρχικά εκτιμούσαν. Χθες, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, οι επιτελείς της ΕΚΤ ειδοποίησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως οι καθορισμένες για σήμερα και αύριο συνεδριάσεις θα διεξαχθούν μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι δια ζώσης, λόγω ανησυχιών για την μετάλλαξη Όμικρον. Έτσι, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε αναχωρήσει χθες το πρωί από την οικία του στην Κηφισιά με βαλίτσα και εισιτήρια για μετάβαση την Φρανκφούρτη, παρέμεινε τελικά στην Αθήνα.

Το Project Sky

Θέμα μηνών είναι να πάψει η Κύπρος να αποτελεί εστία προβλημάτων για τον Όμιλο της Alpha Bank. Αυτό προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2021 που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, οι δραστηριότητες του Ομίλου της Alpha Bank στην Κύπρο κατέγραψαν ζημίες προ φόρων 311,8 εκατ. ευρώ, επηρεασμένες αρνητικά από προβλέψεις ύψους 326,4 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται κυρίως με την αύξηση της περιμέτρου του Project Sky, του προς πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών και μικρών επαγγελματικών δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα εκτιμά πως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας στην Κύπρο θα είναι αμελητέα. Αλλά το νοικοκύρεμα του CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη στην Κύπρο είναι ήδη ορατό. Τα λειτουργικά έξοδα στο 9μηνο ανήλθαν σε 48,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 13,6% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα θετικά από τη μείωση των δαπανών προσωπικού, τα υπόλοιπα δανείων ανήλθαν σε 3,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ.

Πανδημία και ενεργειακή κρίση

Μετά από απαίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι εισηγμένες επιχειρήσεις ανέφεραν αναλυτικά στις οικονομικές καταστάσεις 9μηνου 2021 τις εκτιμήσεις τους για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και της ενεργειακής κρίσης, στις δραστηριότητες και τις προοπτικές τους. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς, ανέφερε πως καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, μια πιο παρατεταμένη πανδημία θα ενίσχυε τους αρνητικούς κινδύνους για όλους τους τομείς της οικονομίας, θα διαιώνιζε προβλήματα χρέους και θα οδηγούσε σε πρόσθετο σχηματισμό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ). Επιπλέον, οποιαδήποτε αλλαγή στο κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα προβλέψεων, υψηλότερα επίπεδα χρηματοδοτικών ανοιγμάτων που ταξινομούνται ως «μη εξυπηρετούμενα» και μειωμένα έσοδα, τα οποία τελικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την χρηματοοικονομική θέση, την κεφαλαιακή επάρκεια και τα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου. Για τις πληθωριστικές πιέσεις η Πειραιώς εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστική. Όπως σημειώνει, «οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα, λόγω του ενεργειακού κόστους, αναμένεται να παραμείνουν έντονες μέχρι τα μέσα του 2022, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους. Η αύξηση των τιμών αποτελεί ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο στην Ελλάδα. Μέχρι τον Απρίλιο του 2021, ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, ενώ ο δομικός πληθωρισμός έγινε θετικός τον Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός θεωρείται ένα προσωρινό φαινόμενο και αναμένεται να υποχωρήσει στα προ-κρίσης επίπεδα προς το τέλος του 2022, ως εκ τούτου δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στην χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου».

Χαμόγελα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Μετά την ανακοίνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα πρώτα χαμόγελα άρχισαν να σκάνε μετά από πολύ καιρό. Και μπορεί πολλοί να αμφισβητούν και να αντιμάχονται τη νέα Διοίκηση της εταιρείας, αλλά τα μεγέθη πλέον δεν αμφισβητούνται. Όπως έλεγαν στη στήλη παράγοντες της αγοράς, μπορεί η νέα Διοίκηση να μην είναι τόσο θορυβώδης και να επιλέγει να παραμένει στο περιθώριο των όσων λέγονται για τον Όμιλο, αλλά είναι συγκεντρωμένη στο στόχο της και σε πλήρη δέσμευση με το όραμα της. Κατά τους ίδιους, η Διοίκηση Μυλωνογιάννη- Μπουλούτα είναι αποφασισμένη να μιλήσει με έργα και όχι να αναλώνεται σε υπόγειες μάχες για τη δημιουργία εντυπώσεων. Στη βάση αυτή, η επιστροφή στην κερδοφορία έχει μεγάλη αξία, καθώς επιτρέπει στη νέα διοίκηση να κερδίσει ένα πρώτο μικρό στοίχημα και δείχνει πως ο Όμιλος μπορεί να εισέλθει σε σταθερή και υγιή τροχιά ανάπτυξης. Και όπως προσθέτουν με νόημα οι ίδιες πηγές, έπεται και συνέχεια …

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.