ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ομφαλοσκόπηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Athos και ο ΔΕΔΔΗΕ και ο Ελβετός trader

Η ομφαλοσκόπηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Athos και ο ΔΕΔΔΗΕ και ο Ελβετός trader

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

«Ζωηρός» διάλογος

Κανονικά το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα ήταν ένα ΔΣ ρουτίνας που απλά θα ενέκρινε το επταετές ομολογιακό δάνειο με ρήτρα αειφορίας ύψους έως 300 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να εκδώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ωστόσο, οι χθεσινές εξελίξεις με το εξώδικο της Reggeborgh προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με το οποίο ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν υπάρχει απόφαση ελέγχου της για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ειδικά για τις φήμες περί δήθεν συντονισμένης δράσης με το βελγικό fund Atlas, προσδίδουν άλλο χαρακτήρα στη σημερινή συνεδρίαση. Αναμένεται μάλιστα να τροφοδοτήσουν την ομφαλοσκόπηση και το «ζωηρό» διάλογο μεταξύ των μελών της εποπτικής Αρχής. Βλέπετε η Reggeborgh εμφανίσθηκε αποφασισμένη να μην επιτρέψει να σέρνονται φήμες και σπέκουλες που βλάπτουν την εικόνα της και κυρίως την επένδυσή της στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και ξεκαθάρισε πως θα κινηθεί για τη διαφύλαξη των εννόμων συμφερόντων της, «τόσο στην Ελλάδα όσο και σε οποιαδήποτε άλλη αρμόδια δικαιοδοσία».

Η προσφυγή στην ESMA

Τί μπορεί να σημαίνει η έκφραση άλλη αρμόδια δικαιοδοσία; Ότι οι Ολλανδοί θα μπορούσαν να ζητήσουν να επέμβει η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών αξιών και Αγορών, η περίφημη ESMΑ, η οποία δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού ΕΕ 1095/2010 έχει την δυνατότητα να διερευνά υποθέσεις μη συμμόρφωσης αρμόδιων εθνικών αρχών με τις υποχρεώσεις τους. Σε αυτή την περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να τεκμηριώσει στην υπερκείμενη ευρωπαϊκή αρχή τις όποιες αποφάσεις της. Και να είστε σίγουροι πως σε μια τέτοια περίπτωση η υπόθεση θα έκλεινε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς ο Κανονισμός ΕΕ 1095/2010 προβλέπει πως «το αργότερο εντός διμήνου από την κίνηση της έρευνάς της, η ESMA μπορεί να απευθύνει στην οικεία αρμόδια αρχή σύσταση όπου ορίζεται η ενέργεια που απαιτείται για τη συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο και εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της σύστασης, η αρμόδια αρχή πρέπει να γνωστοποιήσει στην ESMA τα μέτρα που έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο». Με απλά λόγια εάν η Reggeborgh πάει την υπόθεση στην ESMA τον Ιανουάριο 2022 έως τον Απρίλιο θα έχει βάλει τέλος στην υπόθεση μια και καλή…

H Athos και ο ΔΕΔΔΗΕ

Όποιος θέλει να ενημερωθεί σε βάθος για την πώλησή του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την απόσχιση του κλάδου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ θα πρέπει να διαβάσει τις 5.369 σελίδες της σύμβασης διάσπασης. Οι σχετικές αποφάσεις εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και αναρτήθηκαν προ διημέρου στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Ανατρέχοντας στο σχετικό υλικό και ειδικά στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ανακαλύψαμε πως κατά του σχεδίου σύμβασης διάσπασης του κλάδου είχε ταχθεί το 0,02% των μετόχων της ΔΕΗ. Αυτό το ποσοστό σχετίζεται κυρίως με μετοχές που κατέχουν αμοιβαία κεφάλαια ελεγχόμενα από την Athos Asset Management ΑΕΔΑΚ. Η Athos Asset Management ΑΕΔΑΚ απαρτίζεται από στελέχη που δραστηριοποιούνται στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων και στη διαχείριση κεφαλαίων για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Επικεφαλής της είναι ο Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής επενδύσεων στην Εurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ και της Allianz ΑΕΔΑΚ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. Από τα σχετικά πρακτικά δεν καθίσταται εμφανής ο λόγος διαφωνίας της Athos Asset Management ΑΕΔΑΚ με την πώλησή του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την απόσχιση , ωστόσο είμαστε σίγουροι πως θα υπάρχει τεχνοκρατική αιτιολόγηση.

Ο Ντεμπί, ο Λαβίδας και ο Νίκας

Στις 30 Νοεμβρίου 2021, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απήγγειλε κατηγορίες για εσωτερική πληροφόρηση κατά του Ελβετού υπηκόου Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί, πρώην trader με έδρα τη Γενεύη, ο οποίος αποκόμισε παρανόμως, τουλάχιστον 49 εκατ. δολάρια, έχοντας ενεργό ρόλο σε κυκλώματα διακίνησης εμπιστευτικών πληροφοριών. Για αυτό να μας ενδιαφέρει; Σε ένα από αυτά τα κυκλώματα είχε συμμετοχή ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του πρώην επικεφαλής της Ariad Pharmaceuticals, ο οποίος και καταδικάστηκε διότι μετέφερε εμπιστευτικές πληροφορίες το 2013 και το 2015 για την Ariad στον Γιώργο Νίκα, ο οποίος, με τη σειρά του, τις μετέφερε στον Ντεμάν Ντεμπί. Ο Ελβετός δήλωσε ένοχος για 38 κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση του insider trading και συνεργάσθηκε με τις αμερικανικές Αρχές. Στη βάση αυτή, κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, του πρώτου κατηγορούμενου που οδηγήθηκε ενώπιον ενόρκων σε αμερικανικό δικαστήριο. Παρά την συνεργασία του το Γραφείο του Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης απήγγειλε ποινικές διώξεις κατά του Ντεμπί. Η ποινή θα γίνει γνωστή μέσα στο Δεκέμβριο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.