ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ραντεβού Χόλτερμαν στην Αθήνα, το νέο deal της Macquarie και το ενοίκιο των 78.000 ευρώ

Τα ραντεβού Χόλτερμαν στην Αθήνα, το νέο deal της Macquarie και το ενοίκιο των 78.000 ευρώ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ηχηρό μήνυμα Χόλτερμαν

Πιο ξεκάθαρο και πιο ηχηρό μήνυμα για το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν θα μπορούσε να δώσει ο Χένρι Χόλτερμαν, ο επικεφαλής της Reggeborgh, ο οποίος όχι μόνο βρέθηκε στη χώρα μας, αλλά και επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα με τη συζήτηση να αφορά στις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, και στις οποίες ο Όμιλος Reggeborgh δηλώνει παρών. Και όσοι μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις, καταλαβαίνουν ότι η Reggeborgh ήρθε για να μείνει, όχι μόνο όσον αφορά την ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και πιθανότητα σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως η Reggeborgh είναι το επενδυτικό όχημα του ομίλου VolkerWessels ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών, της ανάπτυξης ακινήτων, των υποδομών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και των προμηθειών και των θαλάσσιων υπηρεσιών. Τομείς που έχουν πολύ «ψωμί» στην Ελλάδα, ειδικά και σε σχέση με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Αναπτυξιακή Κυκλάδων

Σε αύξηση κεφαλαίου προχώρησε προσφάτως η Αναπτυξιακή Κυκλάδων, η θυγατρική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Intrakat. Η εταιρεία που τρέχει ο Πέτρος Σουρέτης έχει αναλάβει το μεγάλο project της στέγασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο πολυώροφο ακίνητο των 7.400 τ.μ. στην οδό Ιπποκράτους 3-5, το οποίο έχει υπομισθώσει από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα στεγαστούν στο 7ο και 8ο όροφο του κτηρίου, ήτοι θα καταλάβουν συνολικά μικτή επιφάνεια χώρων γραφείων 3.986,55 τ.μ.. Το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα το οποίο θα καταβάλει η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Αναπτυξιακή Κυκλάδων ανέρχεται σε 78.000 ευρώ μηνιαίως ή στα 19,57 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Εκείνοι που θυμούνται τη θέα από το Hondos Center, που έως το 2016 στεγαζόταν στο εν λόγω ακίνητο, ήδη ζηλεύουν τους νέους ενοίκους του…

Το αειφόρο ομόλογο

Τελευταία ημέρα σήμερα για το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η στήλη έχει πληροφορηθεί όχι μόνο την (αναμενόμενη) αυξημένη ζήτηση από του θεσμικούς, αλλά και μεγάλη κινητικότητα από το retail. Ο λόγος; Η «ρήτρα αειφορίας» που για πρώτη φορά εμφανίζεται στην ελληνική αγορά. Η ρήτρα αυτή προβλέπει πως έως το τέλος του 2025 ο όμιλος θα πρέπει να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Αν δεν το πετύχει, το επιτόκιο του ομολόγου (που θα κυμανθεί ανάμεσα στο 2,30-2,70%) θα λάβει μία σημαντική προσαύξηση, της τάξεως του 0,20%. Γεγονός που το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό. Και βέβαια, πέρα από αυτό, τη ζήτηση τροφοδοτεί και η «προίκα» του εκδότη, καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνδυάζει σταθερές χρηματοροές από χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων και έργων καθαρής ενέργειας οι οποίες μάλιστα θα βαίνουν αυξανόμενες τα επόμενα χρόνια. Και βέβαια, οι επενδυτές «ποντάρουν» στο γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ θα «τρέξει» μια σειρά από άλλα μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

Η Macquarie κλειδώνει deals

Η αυστραλιανή Macquarie μας «συστήθηκε» δυναμικά όταν απέκτησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Και όπως είχε αναφέρει η στήλη πριν από 15 περίπου ημέρες, επενδύσεις στην Ελλάδα σχεδίαζε και η θυγατρική της, Cero Generation, η οποία αναπτύσσει έργα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, στοχεύοντας στις μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η Cero Generation λοιπόν αφού βολιδοσκόπησε έργα ηλιακής ενέργειας εκατοντάδων μεγαβάτ έκανε την πρώτη της κίνηση, «κλειδώνοντας» φωτοβολταϊκά έργα ύψους 100 μεγαβάτ σε μια επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Και, ακριβώς λόγω του ονόματός της αλλά και των μεγάλων προοπτικών για νέες επενδύσεις, γίνεται τραπεζική μάχη για το ποιος θα τη χρηματοδοτήσει. Και όπως πληροφορείται η στήλη, ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος που δεν αποκλείονται εκπλήξεις…

Τροπολογία για το «γαιομάζωμα»

Μια ευνοϊκή τροπολογία για τις εταιρείες ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Η τροπολογία δίνει το «ελεύθερο» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκων και αιολικών πάρκων σε νόμιμα εκχερσωθείσες εκτάσεις και λύνει τα χέρια των εταιρειών ΑΠΕ ή όσων αποδίδονται στο λεγόμενο «γαιομάζωμα». Είναι γνωστό πως η εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνιστά δραστηριότητα που εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, επιτρέπεται σε δασικές εκτάσεις, αλλά απαγορεύεται σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις. Ωστόσο, έργα ΑΠΕ μεταξύ των οποίων και φωτοβολταϊκοί σταθμοί δεν μπορούσαν έως σήμερα να εγκατασταθούν σε νόμιμα εκχερσωθείς εκτάσεις που παραχωρήθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση, καθώς ο νόμος προέβλεπε πως οι εκτάσεις αυτές θα πρέπει να διατηρούν στο διηνεκές τη χρήση για την οποία παραχωρήθηκαν. Η κυβέρνηση διαπίστωσε αντίφαση στον ότι ο νόμος επιτρέπει την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων προκειμένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκοί σταθμοί, αλλά απαγορεύει την εγκατάστασή τους σε αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες κάποτε είχαν δασικό χαρακτήρα. Έτσι, με την τροπολογία που κατέθεσε, αίρεται η «αντινομία» και δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και στις νόμιμα εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις.

Η εντολή Βουρλιώτη

Στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος βρίσκονται πλέον οι συνολικά 239 εγγραφές και 78 διευθύνσεις ελληνικού ενδιαφέροντος των Pandora Papers. Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χαράλαμπος Βουρλιώτης φέρεται να έχει δώσει σαφείς εντολές στην Α΄ Μονάδα και στη Γ΄ Μονάδα της Αρχής να κάνουν ενδελεχή έρευνα των εμπλεκομένων προσώπων. Τα στελέχη της Α΄ Μονάδας θα ερευνήσουν εάν μέσω των offshore που αναφέρονται στα Pandora Papers διαπράχθηκε ξέπλυμα χρήματος, ενώ τα στελέχη της Γ΄ Μονάδας θα κάνουν διασταυρώσεις που σχετίζονται με τα Πόθεν Έσχες των αναφερομένων στις λίστες. Καθώς πολλοί εξ αυτών είχαν την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, θα ελεγχθεί το εάν είχαν συμπεριλάβει τις offshore των Pandora Papers στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες ή όχι. Τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να καθυστερήσουν, καθώς πολλά εκ των δεδομένων που απαιτούνται για τους ελέγχους έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.