ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεταγραφή της CVC, το ρεκόρ Τσαμάζ και η κλειστή λέσχη του «νέου Hilton»

Η μεταγραφή της CVC, το ρεκόρ Τσαμάζ και η κλειστή λέσχη του «νέου Hilton»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο μακροβιότερος CEO

Εφέτος ο Μιχάλης Τσαμάζ συμπλήρωσε 20 συναπτά χρόνια εργασίας στο Όμιλο ΟΤΕ. Τα 11 εξ αυτών κατέχει τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου του Ομίλου, θέση στην οποία θα παραμείνει ακόμη για πολύ. Βλέπετε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ ανακοίνωσε την ανανέωση της σύμβασης του Μιχάλη Τσαμάζ, μέχρι την 30η Ιουνίου 2024, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Με την εν λόγω ανανέωση ο κ. Τσαμάζ, θα καταστεί ο μακροβιότερος Διευθύνων Σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ. Τί σημαίνει με τους «ίδιους όρους και προϋποθέσεις»; Το 49% των αμοιβών του επικεφαλής του ΟΤΕ είναι σταθερές (βασικός μισθός, αποζημιώσεις από Δ.Σ., συνταξιοδοτικά προγράμματα κ.λπ.) και το 51% μεταβλητές αμοιβές, ήτοι μπόνους επίτευξης στόχων. Στη βάση αυτής της δομής αμοιβών , η οποία ισχύει από το 2013, ο κ. Τζαμάζ έλαβε πέρυσι 2,08 εκατ. ευρώ και περίπου στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και εφέτος.

Η μεταγραφή της CVC

Ο Τσέχος Ίρι Ζρουστ (Jiri Zrust) είναι εκείνος που κρύβεται πίσω από την επιτυχία της ανάδειξης του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Κατά μία άλλη -πιο ανταγωνιστική- οπτική συντόνιζε την ομάδα που δεν επέτρεψε στην CVC Capital Partners Group να αποκτήσει το πολύτιμο αυτό asset από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, η CVC δεν πτοήθηκε και λίγες εβδομάδες μετά απέκτησε το 10% της ΔΕΗ, εισφέροντας 343,8 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Αλλά προχώρησε σε μια ακόμη κίνηση. Έκανε επαγγελματική πρόταση στον Ζρουστ και πέτυχε να τον φέρει στην ομάδα της CVC Strategic Opportunities. Έτσι, ο Τσέχος μετά από δέκα χρόνια καριέρας στο Macquarie Group από τον Μάρτιο 2022 θα αναλάβει καθήκοντα στην CVC ως Partner και επικεφαλής του τομέα Υποδομών. Η μεταγραφή του Ίρι Ζρουστ σηματοδοτεί το βάρος που δίνει η CVC σε επενδυτικές ευκαιρίες στον ευρύτερο χώρο των υποδομών και ειδικά σε project που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση. Και η ελληνική ενεργειακή αγορά αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του Ίρι Ζρουστ και της CVC.

Τι φέρνει το «νέο Hilton»

Η συμφωνία ανάμεσα στην Hilton και τον Όμιλο Κωνσταντακόπουλου, πέρα από την αλλαγή στην ονομασία του ιστορικού ξενοδοχείου σε Conrad φέρνει μια σειρά από αλλαγές και καινοτομίες στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη είναι τα εξαιρετικά, διεθνούς βεληνεκούς εστιατόρια που θα ανοίξουν μόλις ανακαινισθεί το ξενοδοχείο. Και μπορεί να μην δούμε τελικά το Funky Gourmet, όμως έχουν ήδη γίνει συζητήσεις και συμφωνίες με εξαιρετικά εστιατόρια του Λονδίνου και όχι μόνο. Πέραν αυτού, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας κλειστής λέσχης, στα πρότυπα του Tatoi Club, τα μέλη της οποίας θα έχουν πρόσβαση και προνόμια όχι μόνο στο Conrad, αλλά και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου Κωνσταντακόπουλου στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, αλλά και στη Μεσσηνία. Τόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που, όπως πληροφορείται η στήλη, ήδη υπάρχει λίστα αναμονής (μολονότι θα χρειαστεί μια διετία μέχρι να πάρει σάρκα και οστά).

Doing Business

Μπορεί η Παγκόσμια Τράπεζα να σταμάτησε το 2020 να καταρτίζει την κατάταξη «Doing Business» για το επιχειρηματικό περιβάλλον, εν μέσω σοβαρών καταγγελιών για χειραγώγηση και εξωραϊσμό των στοιχείων κάποιων χωρών, ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να δέχεται τεχνική βοήθεια από τον διεθνή οργανισμό στην βάση της μεθοδολογίας «Doing Business». Στη βάση της τεχνικής αυτής βοήθειας που παρασχέθηκε στη χώρα μας από τον Ιανουάριο 2020 έως το Μάιο 2021, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης προχώρησε στη σύσταση πολυμελούς ομάδας εργασίας για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Για να ακριβολογούμε, έργο της εν λόγω ομάδας εργασίας είναι η μελέτη, συλλογή και επεξεργασία στοιχείων, καθώς και η υποβολή προτάσεων για τον ανασχεδιασμό δράσεων ή τον σχεδιασμό νέων δράσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, η ομάδα εργασίας θα καταρτίσει συνοπτικό σχέδιο δράσης ανά υπουργείο, με χρονοδιαγράμματα ανά τρίμηνο, τα οποία θα πρέπει να συμπίπτουν με τα χρονοδιαγράμματα των προτάσεων των υπουργείων αυτών που έχουν ήδη ενταχθεί στον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης. Αλλά η βελτίωση των διαδικασιών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Το έργο της ειδικής ομάδας εργασίας ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2021 θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ήτοι στις 31η Δεκεμβρίου 2024. Μέχρι τότε, οι business θα γίνονται πάνω κάτω με τον σημερινό τρόπο…

Το συμπλήρωμα

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με βασικό θέμα την Attica Bank. Η εποπτική αρχή καλείται να εγκρίνει το συμπλήρωμα του ενημερωτικού δελτίου που έχει δημοσιευθεί στο πλαίσιο της εν εξελίξει αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας. Εφόσον το συμπλήρωμα, εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα τεθεί στη διάθεση του επενδυτικού κοινού. Το πλέον σημαντικό είναι πως θα προβλέπει το δικαίωμα των επενδυτών που έχουν ήδη καλύψει μετοχές της αύξησης της Attica Bank -πριν από τη δημοσίευση του συμπληρώματος - να υπαναχωρήσουν εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευσή του. Από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε καταλαβαίνουμε πως η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν θα έχει άλλο σημαντικό ζήτημα και όπως μας διαβεβαίωναν δεν πρόκειται να εξετασθεί καμία πτυχή της υπόθεσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.