ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Πριόβολος «όμηρος» του Προκοπίου, o ΣΜΕΧΑ και η Αλεξία και οι μέτοχοι της ABIS CANN GLOBAL

O Πριόβολος «όμηρος» του Προκοπίου, o ΣΜΕΧΑ και η Αλεξία και οι μέτοχοι της ABIS CANN GLOBAL

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Πριόβολος «όμηρος» του Προκοπίου

Όταν το πληροφορηθήκαμε μας έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση που αναζητήσαμε πολλαπλή διασταύρωση. Και η πληροφορία επιβεβαιώθηκε. Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου κρατά σε «ομηρία» τον εφοπλιστή Θεόφιλο Πριόβολο. Σε «εγγυητική ομηρία» για να ακριβολογούμε. Βλέπετε μπορεί στις αρχές Ιουλίου η εταιρεία Forest Grove συμφερόντων του Γεωργίου Προκοπίου να επικράτησε στον διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υποβάλλοντας στον Ειδικό Εκκαθαριστή της ΕΝΑΕ δεσμευτική προσφορά 25,2 εκατ. ευρώ για τα ναυπηγεία, έναντι προσφοράς 22,1 εκατ. ευρώ που κατέθεσε η Pyletech Shipyards του εφοπλιστή Πριόβολου, ωστόσο λόγω της γνωστής προσφυγής του Δήμου Χαϊδαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ακίνητο της ΕΤΑΔ ο εφοπλιστής Προκοπίου δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση μεταβίβασης των ναυπηγείων. Λόγω της μη υπογραφής της σύμβασης ο Ειδικός Διαχειριστής της Ελληνικά Ναυπηγεία δεν αποδεσμεύει τις εγγυητικές επιστολές που του είχαν καταθέσει στις αρχές Ιουλίου τόσο η Forest Grove όσο και η Pyletech Shipyards για το ισόποσο του προσφερομένου τιμήματος. Έτσι, ο Θεόφιλος Πριόβολος έχει βρεθεί στη θέση να αναμένει τον Γιώργο Προκοπίου να υπογράψει τη σύμβαση μεταβίβασης, ώστε να αποδεσμευθεί από τον Ειδικό Εκκαθαριστή η εγγυητική της Pyletech ύψους 22,1 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια του ρεπορτάζ να αναφέρουμε πως η εγγυητική επιστολή 1,53 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει η πλευρά Πριόβολου για να μετάσχει στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ για το ακίνητο των ναυπηγείων επιφάνειας περίπου 332 στρεμμάτων, της επιστράφηκε κανονικά. Ωστόσο, αυτό συνέβη διότι ΕΤΑΔ και Ειδικός Εκκαθαριστής διέπονται από διαφορετικό νομικό πλαίσιο, με τον Ν. 4307/2014 για τις ειδικές εκκαθαρίσεις να είναι αρκετά πιο ανελαστικός σε ζητήματα όπως αυτό των εγγυητικών επιστολών. Στη βάση αυτή θα αναμένουμε με ενδιαφέρον το πότε και πως θα τερματιστεί η «ομηρία».

Το πρακτικό της 29ης Νοεμβρίου

Τελικά συζητήθηκε το θέμα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρά τις πληροφορίες των προηγουμένων ημερών που το ήθελαν εκτός ατζέντας. Αν και στο ΔΣ δεν μετείχε ο Γιώργος Πάσχας, ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος , η νομική υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής γνωστοποίησε ένα εισηγητικό σημείωμα προς τα μέλη για την υπόθεση του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh. Αυτό πάντως που απασχολούσε τις προηγούμενες ημέρες την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου και τους αντιπροέδρους Νατάσα Στάμου και Νίκο Κονταρούδη ήταν η «αρτιότητα» του πρακτικού της συνεδρίασης της Αρχής της 29ης Νοεμβρίου. Πρόκειται για την περιβόητη συνεδρίαση που 6 από τα 7 μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισαν να δοθεί δικαίωμα ακρόασης στις Reggeborgh Invest και το fund Atlas. Βλέπετε το πρακτικό αυτό θα είναι το βασικό κείμενο που θα επικαλεστούν τα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εάν η Reggeborgh κινηθεί δικαστικά εναντίον τους. Τώρα το εάν θα φτάσουμε στο σημείο αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες...

Η επικοινωνία του ΣΜΕΧΑ

Γκρίνια μαθαίνουμε υπήρξε εντός των κόλπων του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), από διαρροές που εμφάνιζαν ως δεδομένη την πρόσληψη συγκεκριμένης εταιρείας επικοινωνίας για τη διαχείριση υποθέσεων του Συνδέσμου. Κατά τις πληροφορίες μας, μέλη της Διοίκησης του ΣΜΕΧΑ θα έχουν την προσεχή Τρίτη ραντεβού με την AIA Relate προκειμένου να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρηση επενδυτικών σχέσεων και εταιρικής επικοινωνίας που τρέχει η Αλεξία Μπακογιάννη. Ωστόσο, όπως μας διευκρινίσθηκε πρόκειται για αναγνωριστική συνάντηση και όχι για done deal. Σε ερώτηση μας γιατί ο ΣΜΕΧΑ χρειάζεται τις υπηρεσίες εταιρείας επικοινωνίας, η απάντηση δεν ήταν εξαιρετικά σαφής. Καταλαβαίνουμε ωστόσο πως υπάρχει η διάθεση να προβληθεί παραπάνω το έργο και ο ρόλος των χρηματιστηριακών εταιρειών και να καταστεί πιο εμφανής η θεσμική διάσταση του ΣΜΕΧΑ. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που νομοσχέδια όπως αυτά για το Συνεγγυητικό και τις αλλαγές που αφορούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Η ABIS CANN GLOBAL

Δυναμικό επιχειρηματικό άνοιγμα στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης πραγματοποίει η οικογένεια Μπαζίγου, η οποία τα τελευταία 50 χρόνια δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στον τομέα της κατασκευής καλουπιών και της παραγωγής εξαρτημάτων ακριβείας. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Ν. Μπαζίγος ΑΒΕΕ, η εταιρεία που ίδρυσε τη δεκαετία του 1970 ο Σπυρονικόλας Μπαζίγος και σήμερα διαθέτει εγκαταστάσεις 17 στρεμμάτων στην βιομηχανική περιοχή της Μάνδρας, έχει ένα διευρυμένο πελατολόγιο που περιλαμβάνει μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, πολυεθνικές βιομηχανίες καταναλωτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων ξυρίσματος, κατασκευαστές έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, παραγωγούς ηλιακών πάνελ, εταιρείες εμφιάλωσης αερίου, παραγωγούς λεπτότοιχης συσκευασίας και πολλές άλλες βιομηχανίες. Ο Μανώλης Μπαζίγος, ο CEO της Ν. Μπαζίγος ΑΒΕΕ αποφάσισε προ διετίας να δραστηριοποιηθεί στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης μέσω της εταιρείας ABIS CANN GLOBAL AE , αναπτύσσοντας μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης δυναμικότητας 3 τόνων ανά έτος στην Τανάγρα Βοιωτίας. Το project ύψους 3,86 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 1,21 εκατ. ευρώ. Μια λεπτομέρεια. Στην ABIS CANN GLOBAL AE μετέχει και η ισπανική GREEN MED GLOBAL SL, διαχειριστής της οποίας είναι ο Κώστας Ρεγγής, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Famar.

Το ρεύμα του Δημοσίου

Προκαταβολή ύψους 694,3 εκατ. ευρώ κατέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στη ΔΕΗ για την δαπάνη εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τη χρήση 2022. Το ποσό της χρηματικής προκαταβολής προσδιορίστηκε με βάση το ύψος της αντίστοιχης συνολικής δαπάνης του 2021, μειωμένο κατά το ποσό της έκπτωσης που αναλογεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί πως η ΔΕΗ χορηγεί στο Ελληνικό Δημόσιο εκπτώσεις που υπολογίζονται επί της αξίας προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μη συνυπολογιζομένων των ρητρών αναπροσαρμογής. Συγκεκριμένα, παρέχει 30% έκπτωση ενέργειας σε όλες τις παροχές χαμηλής τάσης και 2% έκπτωση προπληρωμής και 2% έκπτωση συνέπειας για όλες τις παροχές μέσης και χαμηλής τάσης. Τέλος, και το 2022, όπως και το 2021, η ΔΕΗ θα ενημερώνει στο τέλος κάθε μήνα τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που δεν εξόφλησαν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως, ήτοι εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμή τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.