ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επενδύσεις της Mytilineos, η Fulgor, οι εταιρείες χυμών και αναψυκτικών και το City Link

Οι επενδύσεις της Mytilineos, η Fulgor, οι εταιρείες χυμών και αναψυκτικών και το City Link

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

City Link και Φιλανθρωπία

Για να μπούμε όμως και σε εορταστικό κλίμα, η στήλη έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ στο κέντρο της Αθήνας και επιβεβαίωσε ότι η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με ταυτόχρονη όμως τήρηση όλων των μέτρων. Επειδή όμως οι γιορτές είναι συνυφασμένες με τη φιλανθρωπία, δεν μπορεί να μην κάνει ιδιαίτερη μνεία και στην έκθεση του εικαστικού Λάζαρου Μαράβα που φιλοξενείται στο City Link και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την αγορά - αναβάθμιση ιατρικού εξοπλισμού για το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 19 Δεκέμβρη έως τις 7 Ιανουαρίου του νέου έτους ενώ στα εγκαίνια –που έκανε ο επικεφαλής της Πειραιώς Real Estate και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του City Link- Γιώργος Κορμάς παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης.

To Experience Park στο Ελληνικό

Και μια που είμαστε σε εορταστικό κλίμα, σήμερα ανοίγει τις πόρτες του το Experience Park στο Ελληνικό, το πρώτο κομμάτι του Μητροπολιτικού Πάρκου που είναι προσβάσιμο στο κοινό –και μάλιστα έξι μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Με έκταση που ξεπερνά τα 70 στρέμματα, το Experience Park είναι μια «πράσινη όαση» με 500 δέντρα και 55.000 μεσογειακά φυτά ενώ ειδικά για τις γιορτές φιλοξενεί χριστουγεννιάτικο δέντρο 17 μέτρων, καθώς και υπαίθρια αγορά φαγητού. Πέρα από τον εορταστικό χαρακτήρα πάντως, το ότι το Ελληνικό ανοίγει για το κοινό έξι μόλις μήνες αφού πέρασε στην κυριότητα της Lamda Development, δείχνει ότι κάτι κινείται και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς.

Επενδύει στην εξέλιξη η Mytilineos

Για τον Όμιλο Mytilineos η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα μεταλλουργίας αποτελεί στρατηγικής σημασίας στόχο. Έχοντας πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σε ιδιωτικό επίπεδο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το εργοστασιακό συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο Όμιλος Mytilineos έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά οι επενδύσεις είναι διαρκείς. Ο Όμιλος Mytilineos προχώρησε στην εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και τεχνικών εγκαταστάσεων στη μονάδα παραγωγής αλουμίνας, με σκοπό την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου του Αγίου Νικολάου. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 17,8 εκατ. ευρώ και έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, λαμβάνοντας ενίσχυσή με την μορφή φορολογικής απαλλαγής 4,4 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως το εργοστάσιο αλουμινίου της Mytilineos παραμένει ένας από τους ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 182.000 τόνους σε αλουμίνιο και τους 820.000 τόνους σε αλουμίνα. Απασχολεί άμεσα 1.100 άτομα και, έμμεσα περισσότερα από 400, και εφαρμόζει παραγωγικές και εμπορικές πρακτικές εφάμιλλες των κορυφαίων μεταλλουργικών βιομηχανιών παγκοσμίως.

Επιδόσεις ρεκόρ από την Fulgor

Αν και δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, η ελληνική εταιρεία Fulgor συμπληρώνει το 2022 μισό αιώνα παραγωγικής λειτουργίας. Η Fulgor αποτελεί μία από τις ελάχιστες εταιρίες που ειδικεύονται στις υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις και στην προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων καλωδίων υψηλής τάσης, υποβρυχίων καλωδίων μέσης τάσης και οπτικών ινών. Η εταιρεία τα τελευταία δέκα χρόνια ανήκει στον Όμιλο Cablel Ελληνικά Καλώδια της οικογένειας Στασινοπούλου. Η Fulgor προχωρεί αυτήν την εποχή στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων μέσης τάσης που διαθέτει στους Αγίους Θεοδώρους. Η επένδυση ύψους 14,5 εκατ. ευρώ θα στηριχθεί από τον αναπτυξιακό νόμο με την Fulgor να λαμβάνει φορολογική απαλλαγή ύψους 5 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως τα υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητάς του εργοστασίου της εταιρίας, καθώς και η επιτυχής εκτέλεση των έργων που έχει αναλάβει, στήριξαν την κερδοφορίας της μέσα στην πανδημία. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε το 2020 σε 382,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 19% σε σχέση με το 2019 (έναντι 321,3 εκατ. ευρώ). Η Fulgor εντός του 2020 κατάφερε να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη προ φόρων κατά 42%, σε ιστορικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 29,3 εκατ. ευρώ, έναντι 20,6 εκατ. ευρώ το 2019.

Η Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ

Η Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ, η εταιρεία που παράγει στην βιομηχανική περιοχή Λάρισας τους χυμούς Viva και μεγάλος μέρος των προϊόντων της είναι Private Label για μεγάλες αλυσίδες super market το 2022 θα συμπληρώσει 20 χρόνια λειτουργίας. Η εταιρεία που τρέχουν από το 2002 ο Γιώργος Τζήκας και ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης πέρυσι είχε κύκλο εργασιών 22,6 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 4,2 εκατ. ευρώ. Εφέτος δε επέκτεινε την παραγωγή της μέσω της αγοράς δυο γεμιστικών μηχανών από την SIG Combibloc Group AG, η μια εκ των οποίων παράγει χυμούς σε συσκευασία 1 λίτρου και η δεύτερη σε συσκευασία 250ml.. Αυτή η επένδυση της Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ στο Μακρυχώρη Λάρισας και η επέκταση της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής χυμών σε ασηπτική συσκευασία, με τη διασύνδεση των δύο γραμμών παραγωγής νέας τεχνολογίας, ήταν ύψους 5,7 εκατ. ευρώ. Η επένδυση υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νομό και η εταιρεία θα λάβει στήριξη 2,6 εκατ. ευρώ για την επένδυσή της.

Τα αναψυκτικά της Bfresh

Σε πορεία ανάπτυξης βρίσκεται και η εταιρεία Bfresh Homemade Juices, η οποία από τη Δροσιά Χαλκίδας έχει μπορέσει την τελευταία πενταετία να κτίσει με καλά σχεδιασμένα βήματα παρουσία στην αγορά των μη αλκοολούχων ποτών. Ο Βασίλης Ρουμπής, ιδρυτής της εταιρείας έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο επέκτασης της παραγωγής του «bfresh spitiko», του χειροποίητου αναψυκτικού, που παράγεται από φρέσκα φρούτα, δεν περιέχει ζάχαρη και ως προϊόν ξεχωρίζει για το πρωτοποριακό packaging τπου. Η Bfresh Homemade Juices, ενέταξε στον αναπτυξιακό νόμο επενδυτικό σχέδιο για την ίδρυση μεταποιητικής μονάδας παραγωγής χυμών στην Δροσιά Χαλκίδας, ύψους 3,1 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό αυτό σχέδιο, που θα λάβει κρατική επιχορήγηση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του «bfresh spitiko» και κυρίως, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Στο νέο αυτό χώρο θα στεγάζονται τα γραφεία και η μονάδα παραγωγής, ενώ παράλληλα θα είναι επισκέψιμος για όσους επιθυμούν να δουν από κοντά τη χειροποίητη διαδικασία του «bfresh spitiko».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.