ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» στις τιμές του φυσικού αερίου – Πού οφείλεται το μπαράζ των αρνητικών ρεκόρ

φυσικό αέριο τιμές
Ραγδαία αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου.
Associated Press/TOBY TALBOT

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Ράλι» τιμών καταγράφεται στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, να αγγίζει στις 12.20 ώρα Ελλάδας τα 162,775 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 10% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της 6ης Οκτωβρίου.

Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε και το βρετανικό φυσικό αέριο φθάνοντας τις 408,30 πένες ανά θερμική μονάδα.

Αυτά τα επίπεδα τιμών SPOT είναι επτά φορές υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους. «Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο συνεχίζει την ανυποχώρητη άνοδό του», διαπιστώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Πώς επηρεάζουν οι γεωπολιτικές εντάσεις τις τιμές του φυσικού αερίου

Οι παράγοντες που εξηγούν αυτήν την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου είναι οι εξής: α)«οι θερμοκρασίες που συνεχίζουν να πέφτουν στην Ευρώπη» την πρώτη ημέρα του χειμώνα και «το γεγονός ότι η Gazprom δεν έχει κρατήσει επιπλέον χωρητικότητα για τον Ιανουάριο στον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Ουκρανία». Το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προέρχεται από την Ρωσία.

Επιπλέον, τα αποθέματα του φυσικού αερίου που καταναλώθηκαν κατά τον παρατεταμένο χειμών του 2020 στην Ευρώπη, δεν έχουν αναπληρωθεί έκτοτε. Σε αυτό προστίθεται η μειωμένη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, για μετεωρολογικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία περιορίζει την προσφορά της προς την Ευρώπη για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω του χειμώνα και να ασκήσει έτσι πίεση για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2. Η Μόσχα διαψεύδει και επιρρίπτει την ευθύνη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την προμήθεια του φυσικού αερίου.

Αν και η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, η απόφαση για την πιστοποίηση του Nord Stream 2 από την γερμανική ρυθμιστική αρχή δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως κάθε νέο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Μόσχα και τις χώρες-πελάτες της προκαλεί κύμα αγορών στην αγορά του φυσικού αερίου. Το πιο πρόσφατο τέτοιο επεισόδιο, η απέλαση χθες δύο γερμανών διπλωματών σε αντίποινα για το αντίστοιχο μέτρο το οποίο ελήφθη την περασμένη εβδομάδα από το Βερολίνο, που κατηγορεί την Μόσχα ότι οργάνωσε τη δολοφονία τσετσένου αντιφρονούντα στην Γερμανία το 2019.

Εξάλλου, η Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο της έντασης ανάμεσα στην Μόσχα και την Δύση, με τις δυτικές χώρες να κατηγορούν τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία εν όψει στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει αντίθετα ότι η Ρωσία τελεί υπό την απειλή του ΝΑΤΟ, που εξοπλίζει την Ουκρανία και πολλαπλασιάζει την ανάπτυξη εναέριων και ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Γερμανία: Ο Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει αν κλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία με τη Ρωσία

Λόγω της τεταμένης κατάστασης ασφαλείας, «συμφωνήθηκε ανάμεσα στους Αμερικανούς και την προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση» της Άνγκελα Μέρκελ «πως σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης αυτός ο αγωγός δεν θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», είχε η Αναλένα Μπέρμποκ πριν λίγες ημέρες στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, την ώρα που η Δύση φοβάται μια εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε έτσι τις απειλές -τις πιο πολλές φορές συγκαλυμμένες- που έχει διατυπώσει για το θέμα του Nord Stream 2 ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε πως η παραβίαση των συνόρων μιας ευρωπαϊκής χώρας θα παρέμενε χωρίς συνέπειες», είπε ο τελευταίος απόψε στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Πολωνία.

Η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, που ανέλαβε τα καθήκοντά της την περασμένη εβδομάδα, υπενθύμισε επίσης πως ο αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της θάλασσας της Βαλτικής, σε κάθε περίπτωση «δεν μπορεί προς το παρόν να λάβει άδεια γιατί δεν πληροί τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια».

Στα μέσα Νοεμβρίου, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2 -η κατασκευή του οποίου έχει τελειώσει- ζητώντας από την κοινοπραξία που εδρεύει στην Ελβετία, και η οποία έχει επιφορτιστεί με την εκμετάλλευσή του, να συστήσει μια εταιρία κατά το γερμανικό δίκαιο.

Ο αγωγός, που είχε τη θερμή υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από τη μία πλευρά και από την άλλη όλα τα τελευταία χρόνια της Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο, επικρίνεται από έναν αριθμό χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αρχής γενομένης από την Πολωνία, ανησυχούν ότι θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία του Πούτιν. Εξάλλου, η Ουκρανία, που είναι μέχρι σήμερα μία από τις μεγάλες χώρες διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη - φοβάται ότι θα εξασθενήσει οικονομικά και διπλωματικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Πάτρα: Οκτώ νεκροί από κορονοϊό σε γηροκομείο

Ξύλο μαθητών με καθηγητή σε ΕΠΑΛ στο Αιγάλεω - Κατέληξαν όλοι στο τμήμα

Survivor spoiler: Αυτοί είναι οι Μαχητές - Μπήκε από αγρότης μέχρι... προπονήτρια Strongman!

Χαμός στην Πάτρα: Άνοιξε η διαθήκη 90χρονης και δεν άφησε τίποτα στους συγγενείς της